Ésszerű-(Acer-ű) ötlet: kerékpáros íróasztal, avagy pedálos pc

Kerékpáros íróasztalt, azaz szobakerékpárral kombinált íróasztalt mutatott be az Acer. A termék neve: eKinect BD 3. Arra hivatott, hogy használója a szellemi munkával egyidejűleg mozogjon, miáltal a pedálozásból származó energiát gépe működtetésére, számítástechnikai, távközlési eszközeinek töltésére használja.

Az LCD-kijelző és a hozzá tartozó okostelefon-alkalmazás információkkal segíti a komputer-bringásokat abban, hogy a szellemi munka közben fizikai állapotukat karbantartsák. Beállíthatják a pedálozás ellenállását, az ülést és az asztal magasságát pedig úgy, mint éppen bicikliznének – ám kellőképpen kényelmes is legyen a számukra, ne vonja el figyelmüket a munkától.

A pc-biciklit két USB Type-A és egy USB Type-C porttal, táskaakasztóval, italtartóval látták el. Ahogy a kerékpáros pedálozik, az eKinekt a mozgási energiát elektromos töltéssé alakítja át. Egy óra folyamatos kerékpározás 60 fordulat/perc sebességgel a kerékpárasztalon 75 watt saját termelésű energiát termelhet. Az ekként termelt energia laptopok és más eszközök töltésére használható. Az „erőművet” üzemben tartó ember egyidejűleg végezhet szellemi munkát, miközben jólesően megdolgoztatja izmait és takarékoskodik a mind drágább elektromos energiával.

Az eKinect BD 3 asztallapja és a kerékpár alkatrészeit védő burkolat újrahasznosított műanyagból (PCR) készült, ami természeti környezetünk védelmét szolgálja.

A multifunkciós kerékpáros asztalt USB-portokkal is ellátták a mobileszközök töltése céljából. Az eKinect asztallapján bőven van terület a hagyományos munkára, ráadásul magassága és az ülés is állítható használója kényelmére. Beállítható a számítógép kényelmes használatához éppúgy, mint pedálozáshoz, sportoláshoz.

Az Acer e szellemes és ötletes újdonságának felszerelése mutatja, mekkora bicikliutat milyen gyorsasággal tett meg munka közben, jelzi a pedálozás közben elégetett kalóriák és a tekeréssel termelt wattok számát. Beállíthatók a „száguldó számítógép-asztalon” a használók személyes adatai: magassága, testsúlya, neme, életkora. Az alkalmazás rögzíti az edzéstörténetet, hogy használóik nyomon követhessék a fejlődésüket.

Az eKinet BD 3 júniustól lesz kapható, ára egy híján 1000 euró.