Sikeres év elé néz az Akadémia: kutatóház, milliárdos beruházások

Mintegy háromezer kutató és kétezer más szakember dolgozik az MTA kutatóhálózatában. Az egyre több fiatallal büszkélkedő tudósgárda munkakörülményei az új beruházásoknak köszönhetően egyre korszerűbbek. Lovász László elnök, Török Ádám főtitkár és Barnabás Beáta főtitkárhelyettes mutatta be ma a sajtó képviselőinek a budapest-ferencvárosi Tóth Kálmán utcában elkészült Humán Tudományok Kutatóházát. Ebbe az új ingatlanba költöznek a Budai Várból az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont egyes intézetei és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, valamint Budaörsi úti épületéből az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, továbbá itt kap helyet az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény is.

Mint a tájékoztatón elhangzott, a kormány 6,8 milliárd forinttal támogatta a több mint 21 500 négyzetméter alapterületű kutatóház felépítését. A mintegy 750 szakembert befogadó ingatlanban a dolgozószobák mellett könyvtárat, konferenciatermet, régészeti laboratóriumokat, tárgyalókat, közösségi tereket, teakonyhákat és éttermet is kialakítottak.

Az MTA elnöke arról is beszélt, hogy a magyar kutatók egyre jobban teljesítenek a nemzetközi megmérettetésben. Lovász László külön méltatta a nagy összegű támogatások elnyerését. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) egyenként 1,5-3 millió euróval segíti a legkiválóbbakat. Tavaly kilenc tudós nyert ERC-pályázatot Magyarországról, a nyertesek közül heten az akadémiai kutatóhálózatban dolgoznak, hatan pedig az MTA Lendület programjának nyertesei is.

A mai tájékoztatón szó esett a további nagyberuházások előkészítéséről is. Új épületet kap 2019 végéig az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete, minthogy a jelenlegi, korszerűtlen ingatlan a fejlődés gátjává vált. A beruházást 3,5 milliárd forinttal támogatja a költségvetés. Ugyancsak a következő évek nagyberuházásai közé tartozik a Martonvásári Agrár-innovációs Centrum, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának új tömbje. A beruházásra 6 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből, műszerekre további hárommilliárdot fordíthat a Magyar Tudományos Akadémia. Martonvásáron egyébként 800 millió forintos beruházással agrárkutatást bemutató látogatóközpont is épül.