Simicska visszatér?

Augusztus 1-jétől Németh Lászlóné lett a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél az újonnan létrehozott igazgatóság felügyelőbizottságának elnöke – közölte a Magyar Közút az MTI-vel. Németh Lászlóné a második Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere volt 2011 decembere és 2014 júniusa között, egyike azoknak a kormánytagoknak, akiket Orbán Viktor és Simicska Lajos konfliktusának kirobbanása – a nevezetes G-nap – előtt Simicska egyik erős emberének tartottak. (A nyitó képen: elviseli-e Simicska Mészárost? Foto: nyugat.hu)

A cég fölött, aminek most Némethné felügyelőbizottsági elnöke lett, a Lázár János vezette építési és beruházási minisztérium gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Vannak, akik fricskának vélik Némethné feltűnését, mások Orbán Viktor egykori üzlet- és harcostársának, Simicska Lajosnak a visszatérését sejtik a kinevezés mögött.

Orbán Viktor és Simicska Lajos együtt indultak a nevezetes, számos közjogi méltóságot termő egyetemi kollégiumból, ott tervezték, hogy egyszer majd minden az övék lesz. Az övék és családtagjaiké. Simicska volt az ész, ő találta ki, hogyan lehet sok pénzt keresni. Akkor még nem használták azt a kifejezést, hogy a közpénz elveszítette közpénz jellegét. Akkoriban még lopásnak mondták a lopást. De a lényeg már akkor is az volt. A rendszer. Simicska kitalálta, és Orbán működtette. Simicska felépítette Orbánt, Orbán engedte, hogy Simicska megszedje magát. 

A rendszer működött, a kezdeti lépések csak amatőr ujjgyakorlatok voltak a később kiteljesedett műhöz képest.

Aztán valami elromlott a két férfi között. Nem a pénzen vesztek össze, amint az ilyen esetekben életszerű lett volna. Orbán és Putyin egyre inkább látható barátsága nem tetszett Simicskának, aki azt állította, az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor Orbán közölte vele: megveteti a Roszatommal az RTL Klubot.

„Ott, amikor elmondta, kijött a száján a Roszatom, ránéztem, és akkor rájött, hogy hibázott, ezt a mondatot nekem nem mondhatta volna el. Akkor egy darabig néztük egymást. Azt mondtam, hogy végiggondolom az egészet, és üljünk le egy hét múlva. És akkor leültünk, és mondtam, hogy a véleményem nem változott, ebben én nem tudok részt venni. És akkor itt closing” – nyilatkozta Simicska Lajos az RTL Klubon évekkel ezelőtt közzé tett interjúban.

Arra reagálva mondta ezt Simicska Orbánnak, hogy a miniszterelnök kifejtette neki, miképpen fogja felszámolni Magyarországon a jogállamot. Hogyan készül eltiporni a szólásszabadságot, hogy ne legyen olyan hely, ahol megírják, elmondják, vagy megmutatják, hogy tolvajok vezetik az országot.

Nem azt mondta, hogy jó volna, ha a Roszatom megvenné a tévécsatornát, hanem azt, hogy megveteti velük. Utóbbi nem óhaj, vágyálom, hanem kijelentő mód. Aki így fogalmaz, azt sejteti, hogy olyan helyzetben van, hogy mondhat ilyet. Odaszól a Roszatomnak, esetleg Putyinnak: „gyerekek, kellene nekem ez az RTL Klub. Még nem tudom, mi a tervem vele, lealjasítom, mint a TV2-t, esetleg bezárom, mint a Népszabadságot”. 

Az azóta G-napként emlegetett 2015. február 6-án kitört a botrány. Simicska azt mondta Orbánról, hogy „geci”. Nem négyszemközt mondta ezt, hanem nyilvánosan, többször is. Teli lett vele a sajtó, az ország fele szörnyülködött, a másik fele röhögött.

A következő lépés az volt, hogy Simicska akkor még meglévő médiájának minden egységét hadrendbe állította Orbán ellen. A lázadást hamar leverték, ám Simicska – birtokai egy részének megtartása mellett – szabad elvonulást kapott. Azóta keveset hallani róla, a legtöbb információ vele kapcsolatban az, hogy kecsketenyésztéssel foglalkozik.

Most, Németh Lászlóné helyzetbe hozásával felerősödtek a találgatások, hogy e váratlan kinevezés talán Simicska visszatérésének a jele. Kellene is Orbánnak egy olyan dörzsölt, mindenre képes és mindenre kapható éceszgéber, mint amilyen Simicska volt, mert a Fidesz kommunikációja az utóbbi években igencsak egysíkúvá vált. (A migránsozás kifújt, és a sorosozásban is kevés már a tartalék.) Válság van és megszorítások, az ősszel kijönnek az első magas gáz- és áramszámlák, kellene valaki, aki a mostaniaknál profibban kezeli a helyzetet.