Soros örökös miniszterelnöknek véli Orbánt

Visszautasítják és nem írják alá az unió költségvetését a nettó haszonélvezők – írja a Financial Times. A hétvégén Portugáliában a „kohézisos alapok barátai” elnevezésű, 15 tagország képviselői részvételével tartott ülésen megállapodtak abban, hogy tiltakozásukat ekképp fejezik ki a következő költségvetési periódus 63 milliárd eurós megnyirbálása miatt, köztük hazánk, Lengyel- és Spanyolország jelezte, nem látja el kézjegyükkel a büdzsét.

Egyetlen tagország sem szenvedhet el aránytalan támogatásmegvonást. Ezzel mélyülni látszik a szegény és gazdag országok közti, egyre nyilvánvalóbb ellentét. A britek távozásával, akik a második legnagyobb nettó befizetők voltak, Brüsszel eleve 10%-os támogatásmegvonást terjeszt fel. Február 20-án lesz az EU27-ek rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az Európai Tanács új elnöke, Charles Michel igyekszik kimozdítani holtpontjáról a két éve vitás ügyet.  Dánia, Hollandia és Németország ragaszkodik a kohéziós alapoknak a bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyított 1 százalékos csökkentéséhez. Ehhez képest a szegényebb tagországok 1,2%-os növekedést akarnak maguknak kiharcolni. Az amúgy is spórolós hírben álló Sebastian Kurz osztrák kancellár nem akar többet befizetni a büdzsébe, s közölte, nem tágít az 1%-os csökkentéstől.  A jelenlegi rendszerben egyébként Lengyelország kapja a legnagyobb összeget, 23 000 millió eurót a kohéziós alapból, őt követi Románia 7, majd Magyarország 6000 millióval. A február 20-i esetleges kudarcot elkerülendő, a héten egyesével tárgyal a tagországokkal az Európai Tanács elnöke. Diplomaták szerint jó, ha decemberig sikerül alkut kötni. A brexit után a 27-eknek ilyen és ehhez hasonló kemény kérdésekkel kell megbirkózniuk a jövőben.

Magyar kórházban töltött nyolc napot teljes kómában, miután súlyos agyvérzést kapott a Londonból érkezett, 23 éves egyetemista – írja a brit Daily Mail. Leyth Hampshire az uniós klímakezdeményezés ügyében dolgozni jött Budapestre, amikor összeesett. Senki sem gondolta akkor, hogy túléli az esetet és valaha lábra áll. A világ egyik legjobb, magyar idegsebészének köszönheti, hogy négy koponyaműtét után végül magához tért és most már a lábadozás szakaszában van az októberi válságos napok után. Hampshire vegán étrenden élt és triatlon-versenyeken vett részt, egészségesebb életet nem is élhetett volna – derül ki naplószerű beszámolójából.  Valószínűleg ennek is köszönhette, hogy magához tért. S most azon dolgozik, hogy mielőbb felépüljön.

Az európai integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Kuleba egy interjúban jelentette be, hogy már tervezik Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját – számol be az orosz nyelvű Ukrinform. Orbán Viktor vetette fel a találkozót méghozzá úgy, hogy kivárja sorát. Kuleba erre úgy reagált, hogy Orbán Viktor sokkal jelentősebb politikus annál, minthogy arra várjon, mikor kerül sorra. Szerinte ebben a mondatban benne van, „milyen kiváló Orbán humorérzéke, s nem kevésbé diplomáciai érzéke”. Bár a találkozó időpontját még megközelítőleg sem árulta el, de arra felhívta a figyelmet, hogy Zelenszkijnek Orbán és a kárpátaljai magyarok felé tett gesztus volt, amikor újévi köszöntőjében magyarul üdvözölte őket. Azt azonban elárulta, hogy a törvényhozás nemrég a módosítókkal elfogadta és hatályba léptette ugyan a Magyarország által sérelmezett oktatási törvényt, de nyilván ebben szeretnének közös nevezőre jutni.

Interjút adott Soros György a Corriere Della Sera olasz lapnak legújabb könyve olasz nyelvű kiadása alkalmából. Forradalmi időket élünk – állapítja meg bevezetőül. Harcot kell vívnunk a populisták és a klímaváltozás ellen. Előbbibe Orbánt épp úgy beleértette, mint Trumpot, akinek „meggyőző modoráról” elismerően szólt, de akit szélhámosnak és nárcisztikus figurának tart. Hibáztatja (a Facebook kitalálóját) Mark Zuckerberget, aki csak a profitmaximalizálásra összpontosít, és nem küzd a Facebookon terjedő álhírek és félrevezető kampányok ellen.

Soros jó esélyt ad Trumpnak az újraválasztásához. Orbánról azt állítja, hatalmát arra használja, hogy örökké megtartsa pozícióját. Bár lázadnak ellene a polgárok, de a helyén fog maradni.