Spanyolország: beteltek a halottasházak

(Alicantei tudósítónktól) Túlterheltek a halottasházak a nagyvárosokban. Madridban és Barcelonában is vannak olyan temetkezési szolgáltatók, akik hűtőkamionokat béreltek az elhunytak tárolására. Barcelonában egy háromszintes parkolóházat alakítottak át átmenetileg hűtőházzá. Légkondicionáló készülékekkel hűtik a helyiséget. (A nyitó kép forrása: Crónica Global.)

Spanyolország ma reggelre a világ második legfertőzöttebb országa lett. A frissített adatok szerint Olaszország elé léptünk, több mint 117 ezer beteggel. Túl sok elhunyt érkezik egyszerre a koronavírus-járvány által leginkább sújtott városok halottasházaiba.

Madridban és Barcelonában is vannak olyan tanatóriumok, melyek vezetői hűtőkamionokat béreltek, hogy tárolni tudják a beérkező holttesteket. Naponta több ezerrel több elhunyt érkezik hozzájuk a járvány miatt. Ez a fénykép Móstolesben (Madrid) készült. Ott 5 trailert béreltek a koporsók tárolására. (Fotó: La Vanguardia)

Az elmúlt 24 órában ismét rengetegen, összesen 932-en vesztették életüket a Covid-19 miatt. A betegek száma 117 710-re emelkedett, ezzel átléptük az olaszországi számot; most már Hispánia Európa legfertőzöttebb országa. Barcelonában a vásártéren 300 ágyat állítottak fel a betegeknek, de folyamatosan épülnek a kemping-kórházak a többi nagyvárosban is, hogy fogadni tudják azokat az ellátásra szoruló pácienseket, akiknek a kórházak már nem tudnak helyet biztosítani. A madridi expó területén felállított klinikára mostantól beengedik az utolsó órájukban lévő betegek hozzátartozóit. Védőfelszerelést adnak nekik, hogy senki se kerülhessen veszélybe, de elbúcsúzhasson a szeretteitől.

A rendőrség a közeledő hétvége miatt ismét megerősített szolgálatot teljesít. Továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy senki se induljon el hétvégi házába pihenni. Vannak olyan települések az országban, melyeket betontömbökkel, homokfallal zártak el a nyaralók tulajdonosai elől. Videó→

Április 1-jén egy férfit tartóztattak le a tenerifei rendőrök, aki áthágva a kijárási tilalom szabályait, kiruccant a partra fürödni és napozni. Ostobaságát szerencsére videóra vette és posztolta is a közösségi oldalán, így a hatóság emberei gyorsan rajtaütöttek – már másodjára. A rendőrségi poszt szövege magyarul:Emberek milliói tartják be és viselik nehezen a bezártságot. Erre jössz te, felveszed videóra, ahogy épp fürödni készülsz és büszkélkedsz azzal, hogy megszeged a szabályokat. Ráadásul, a pénzbüntetés mellett, amit azért kapsz, mert már másodjára szegsz szabályt, tudod, mi vár most rád…” . A férfit letartóztatták. Videó, tessék kattintani!

José Garcia Molina, a rendőrség logisztikai részlegének igazgatóhelyettese mai sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt 24 órában 93 embert tartóztattak le és 4840 büntetést szabtak ki az országban a karantén szabályainak megszegése miatt.