Stadionország fölött gyűlnek a felhők

Az első negyedévben havonta csak kis lépésekkel csökkent a GKI konjunktúra-indexe, áprilisban már látványossá vált a visszaesés, mivel nagyobb, mint az első negyedévben összesen. Ezzel a GKI konjunktúra-indexe nagyjából két évvel ezelőtti – egyébként még magasnak számító – szintjére esett.

Az áprilisi romlás – az előző kéthavihoz hasonlóan – az üzleti várakozások miatt következett be, a fogyasztóiak ugyanis harmadik hónapja javulnak, s már kedvezőbbek a tavalyi évvéginél. Az üzleti várakozások december óta romlanak, legnagyobb mértékben az iparban és az építőiparban.

Áprilisban a legnagyobb visszaesés az iparban, a legkisebb a szolgáltató szektorban következett be. Az ipari bizalmi index két évvel ezelőtti szintjéig zuhant. Jócskán romlott a várható termelés és a rendelésállomány – ezen belül az export –, valamint a készletek megítélése. Áprilisban az építőipari bizalmi index az egy évvel ezelőtti szintjére esett vissza. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség csökkent, a rendelésállományok értékelése pesszimistábbá vált.

Egyaránt rosszabbodtak a magas- és a mélyépítő cégek kilátásai. A kereskedelmi bizalmi index a márciusi emelkedés után áprilisban ennél jobban csökkent, s ezzel a múlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv közepéhez áll közel. Az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése érezhetően kedvezőtlenebb lett, a készleteké viszont javult. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban kétéves mélypontján van.

Az elmúlt időszaki forgalom és az általános üzletmenet megítélése kissé javult, a forgalmi várakozások viszont hatalmasat estek. A foglalkoztatási szándék a múlt év végéhez képest bekövetkezett gyengülése az ipar kivételével áprilisban is folytatódott. Bár továbbra is minden ágazat létszámnövelésre törekszik, ennek mértéke idén érezhetően gyengült, főleg az építőiparban. Ugyanakkor a lakosságnak munkanélküliségtől való félelme még soha nem volt olyan alacsony, mint most áprilisban.

Az áremelési törekvés az iparban és a kereskedelemben kissé gyengült, az építőiparban és a szolgáltató szektorban nem változott. Ugyanakkor az áremelésre törekvők aránya főleg az építőiparban és a kereskedelemben továbbra is magas, miközben árcsökkentésre alig számít valaki. Kissé mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása.

A magyar gazdaság jövőjének megítélése áprilisban az üzleti szféra minden ágazatában sokat romlott, különösen az iparban, ahol a rosszabbodást várok aránya már meghaladta a javulásban bízókét.

Ugyanakkor a lakosság véleménye kissé kedvezőbb lett. A GKI fogyasztói bizalmi index értéke január óta javul, ennél magasabban utoljára tavaly szeptemberben állt. A fogyasztók várható pénzügyi helyzetüket áprilisban kissé rosszabbnak, megtakarítási lehetőségüket viszont kedvezőbbnek érezték, mint márciusban.