Stájerországban már hózik: megkezdődött a téli idény

Évek óta ez a menetrend: mihelyt megérkeznek a stájer idegenforgalmárok Budapestre, hogy megtartsák a téli ajánlatokat bemutató hagyományos sajtótájékoztatójukat, biztosak lehetnek, hogy bármennyire is simogató, aranyos őszből tették ki a lábukat, mire egy nap múltán visszatérnek, berobban náluk a tél.

A héten is ez történt, így aztán nyomban hatályba lépett mindaz, amit (nyugatról délkelet felé haladva) Ausserland-Salzkammergut, Schladming-Dachstein, Gesäuse, Magas-Stájerország, a Mura-völgye, Kelet-Stájerország, a stájer termálfürdők vidéke, Grác és környéke, valamint Dél- és Nyugat-Stájerország kínál(hat) a hazánkhoz legközelebbi alpesi tájakon.

Eric Neuhold.

Megkezdődött hát a téli varázslat időszaka, és tart akár húsvétig vagy tovább is. Ez is az oka, hogy a felsorolt térségek összesített statisztikája szerint a múlt télen 1 789 428 vendég érkezett Ausztria – állandó jelzője szerint – legzöldebb, télen meg az egyik legfehérebb tartományába, és maradtak is átlagosan három-négy éjszakára. A helyi idegenforgalmi szakemberek külön statisztikát állítottak össze rólunk, magyarokról: kis híján százezren töltöttünk odaát személyenként kereken négy éjszakát, tehát az átlagnál többet – sorolta Erich Neuhold, a Steiermark Tourismus, a tartomány idegenforgalmi szervezetének a vezetője.

És mire ezzel végzett, egy hóember totyogott be a sajtóesemény helyszínére: ő a stájer tél idei szupermodellje. Aki vele, a stájer zöld szívet viselő hóemberrel fényképezkedik és a fotót föltölti a legnagyobb közösségi oldalra, a Facebookra, nyereményjátékban vesz rész.

Miként minden alkalommal, most is az előző évinél gazdagabb a kínálat a téli Stájerországban. A legutóbbi síidény végén a Planai-Hochwurzen-Bahnen, a tartomány legnagyobb felvonótársasága és szabadidős vállalatcsoportja26,5 millió euróért újjáépítette a központi felvonót. A hegyi felvonók legújabb nemzedékéhez tartozó D-Line rendszernek köszönhetően két héten belül már 153 (!) tízszemélyes kabin szállítja a vendégeket a hegyre; óránként akár 3800-t.

Az új felvonót mikulástól ki is lehet majd próbálni a schladmingi síszezonnyitó alkalmával, amikor a völgyállomáson feltekerik majd a basszust. Az esti zenei program ugyanis nemzetközi lemezlovasok egész sorát vonultatja fel, fergeteges partihangulatra számíthatnak a vendégek. A szezonnyitó színpada egy hatalmas felvonókabinra emlékeztet majd. A Planai Stadionban olyan sztárok állnak majd színpadra, mint Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, W&W és Mike William. Emellett a fellépők között lesz Da Tweekaz & Wildstylez, az osztrák DJ duó, Darius & Finlay, valamint a Rockharmonix.

Stájerország budapesti sajtóeseményén őket lehetett kérdezni.

A tökéletes kényelemről a svájci CWA felvonókabin-gyártó vadonatúj Omega-V kabinjai gondoskodnak. A felvonókabinok fala jórészt üveg, az egyszemélyes ülések pedig fából és bőrből készültek. A kabinokkal egész évben könnyedén szállíthatók a különféle sporteszközök is, így télen a síléc vagy a snowboard, nyáron pedig akár kerékpár is.

Ugyancsak december első hetében adják át rendeltetésének a vadonatúj Bürgeralpe Express felvonót. Bővítették a hóágyúrendszert, megnyílt a Bürgeralpe hegyi fogadó. A befektetések összege ezen a helyen elérte a 11 millió eurót; ebben benne van az élménypark bővítése is. Az Erlaufsee és a Sigmundsberg szállásaira 7,5 millió eurót költöttek, Mariazellben parkolót építettek 600 ezer euróért.

Tauplitzi hír a völgyállomás teljes átépítése, Die Tauplitzerin néven vendéglő nyílt, a völgyállomás közelében kialakított 160 jármű számára épült parkoló. A Lachtal Lift- és Felvonótársaság az idén a hóágyú-rendszert bővíttette és még egy sípályát épített.

Haus im Ennstalban jó 51 millió eurós befektetéssel alpesi üdülőfalu létesült közvetlenül a Hauser Kaiblingon található Prenner sípálya mellett 36, nagyszerűen fölszerelt faházzal és 30 lakosztállyal.

A Skylodge Alpine Homes a Hauser Kaiblingon 1100 méteres magasban kínál közvetlen hozzáférést a négy hegyet összekötő schladmingi sípályarendszerhez (csupán 200 méterre a sílifttől), lélegzet-elállító kilátással a Dachstein-hegységre.

A gráci Stiftingtalban nemrég óta 12 tematikus lakosztály várja a vendégeket. A kínálatban 25–59 négyzetméteres, részben pezsgőfürdővel és szabadtéri konyhával is felszerelt apartmanok várják vendégeket.

Hallhattunk a stájer ifjúsági szállásokról is: bővítteeék és részben átépítették a Sigmundsberg és az Erlaufsee JUFA szállásokat. A szobák, az előcsarnok és a reggeliző felújítása felerészt már kész, a másik felét – az új Jufa Weiz szállodával együtt – a jövő tavasszal adják át rendeltetésének. Érdemes rendszeresen böngészni az internetet, mert felsorolhatatlanul sok új szállást nyílik Stájerországban a következő hónapokban, Grác múzeummal gazdagodik jövőre: anyák napjá nyitják meg a grazi Schlossbergen. „A négy helyszínnek és a csodakertnek köszönhetően igazán tartalmas sétát tehetünk majd az Óratorony közelében” – üzeni a magyar vendégeknek Otto Hochreiter, a Grác Múzeum igazgatója.

Fél éven át renoválták a voraui apátság könyvtárát, mostantól újra megtekinthető.

A rövidesen kezdődő téli szezon újdonsága a „sí és jóga”-ajánlat, amely egyedülálló módon köti össze a kulináris élményeket a síeléssel és a sípálya mellett végzett jógagyakorlatokkal.

A napot kiadós reggelivel kezdhetik a résztvevők a Reiteralmon található Schnepf’n Alm menedékházban. A Hochwurzen csodás alpesi kulisszája ideális feltételeket kínál a síjógához. A jógaoktató, Karin Seebacher mondja: „A jóga tökéletes segítség a sínapra történő ráhangolódáshoz és a bemelegítéshez egyaránt. Az egyensúlygyakorlatok hasznosak a síeléshez is, segítik a koncentrációt és a nyújtásoknak köszönhetően csökkenthető a sérülésveszély.”

A Planai-on található Kessleralm a jógázást követően vegetáriánus meglepetésfogással kedveskedik a vendégeknek. A nap lezárásaként pedig kulináris specialitások és vidám aprés-ski mulatozás várja a résztvevőket a Hauser Kaibling lábánál található Almarénában. Kérdésre a sajtóeseményen elhangzott a válasz: az ajánlatcsomag négy résztvevő esetén foglalható, személyenként 152 eurótól. Januártól márciusig, minden csütörtökön.

A múlt szezonban tapasztalt sikeren felbuzdulva, március 28-án a sípályák hivatalos nyitva tartását követően ismét útjára indítják a Slope-Food felvonókat, amelyekben a helyi éttermesek 4 fogásos menüket szolgálnak fel a Mitterstein felvonó kabinjaiban. A téli szezon megkoronázása lehet a különleges kulináris élmény.

Játék, szórakozás, biztonságos síelés és szívélyes vendéglátás – a stájer sípályák, sífutópályák és élménybirodalmak felkészültek a téli szezonra. A nagy stájer családi sífesztivál már a negyedik alkalommal csábítja az érdeklődőket, hogy fedezzék fel Stájerország több mint 30 síterepét és sífutóközpontját.

A síterepeken és sífutóközpontokban 50 százalékos kedvezmény jár a sí- és sífutóbérletre, a sí- és sífutóoktatásra, a síkölcsönzésre a 15 évesnél fiatalabbaknak. A Joglland-Waldheimat és a Natúrpark Almenland síterepeken ráadásul ingyenes a síelés.

A gyermekeknek Ramsauban sem kell sífutóbérletet váltaniuk, a Reiteralmon pedig a síoktatás és a síkölcsönzés ingyenes.

Magas-Stájerországban hét síterep várja a téli sportok kedvelőit. A kínálat a mély hóban síeléstől az élménysíelésig, az edzőközponttól a családi síterepig terjed. Valamennyi síterepen foglalható 3 éjszakás/4 napos ajánlatcsomag különféle extra szolgáltatásokkal, köztük azzal a lehetőséggel, hogy az utolsó sínapot ingyenesen tölthetik egy másik magas-stájerországi terepen.

A Prabichl síterepen megtanulhatunk síelni, a Stuhlecken, a régió legnagyobb síterepén tökéletesíthetjük a sítudásunkat, a turnaui Schwabenbergarena síközpontban versenyzővé léphetünk elő. Kezdhető a síüdülés a Brunnalm-Veitsch síterepen is, kipróbálhatjuk az Aflenzer Bürgeralm természetes hóval borított lejtőit, majd zárásként megnézhetjük a Mariazeller Bürgeralpe újításait. A Niederalpl családi síterepen pedig ingyen síelhetnek a 15 évesnél fiatalabba, ha legalább az egyik szülő vásárol egy síbérletet.

Ausztria legnagyobb hótalpas fesztiválját a múlt két év sikerei után az idei téli szezonban is megrendezik. A fesztivál 10 napja alatt, 2020. január 24. és február 2. között mintegy 30 rendezvény várja az érdeklődőket a Murau-Murtal üdülőrégióban.

Lehetetlenség minden programajánlatról beszámolni, néhányra azonban még fölhívjuk a figyelmet. Biatlont rendeznek balkezeseknek a St. Jakob im Waldéban található Joglland sífutópályán.

Újabban balkezeseknek készült légpuskák is készülnek, így a balkezesek is megismerkedhetnek a biatlonnal. Aki szeretné, a Joglland sífutópályán mindjárt ki is próbálhatja ezt a nagyszerű téli sportágat, itt ráadásul az idei téli szezontól egy marófejjel is felszerelt pálya-karbantartó gép garantálja a világbajnoki minőségű sífutópályákat. Emellett az 5 kilométeres sífutópálya kialakításához a snowfarmingnak (vagyis az előző szezon végén összegyűjtött hó nyáron át történő tárolásának) köszönhetően immár 10 000 köbméter hó áll rendelkezésre az eddigi 8000 nyolcezer helyett.

A Gaal síterep idei újdonsága a Ski GaalaXie aréna, ahol a kezdők és a vidám havas kalandokra vágyók igazán kitombolhatják magukat. A pályák kiindulópontjához egy 60 méter hosszú fedett szállítószalaggal juthatnak fel a vendégek. Fent a többi között található egy fedett „nappali” is, amely ideális pihenőhely a csemetéiket figyelő szülőknek,

Szamarak társaságában egészen másként telik az idő. A túrázás a szerethető állatokkal a legtöbb esetben oda vezet, hogy például az időt is másként látjuk és érzékeljük. Ennek eredményeként a legjobb esetben a túrán mi magunk is megnyugszunk és ellazulunk. Ha mégsem, akkor valószínűleg épp az itt az ideje, hogy az ember alaposan átgondolja az életvitelét.

Stájerország Ausztria 1. számú wellness-térsége is. A Travelcircus utazási iroda wellness-szakértői a Német Turisztikai Iparági Szövetséggel együttműködésben több mint 25 ezer adatot elemzése után háromrészes wellness-tanulmányt készítettek. Az első részben Németország, Svájc és Ausztria 70 régióját és 100 városát vizsgálták. Az eredmény: az idén Stájerország lett a lejobb wellness-régió Ausztriában.

A Stájer Termál- és Vulkánvidék egyik legértékesebb természeti kincse a termálvíz. Jövő január 10-e (a termálfürdők hosszú éjszakája) és március 22-e (a víz nemzetközi napja) között sorra kerülő termálvízhetek alatt ismét a termálvíz áll majd a történések középpontjában. Az Echt.gsund termálvízhetek alkalmával a térség hat termálfürdője változatos programok sorát kínálja a termálvíz és az egészség témakörében.

Néhány kulturális esemény még ide kívánkozik: húszéves a mariazelli advent: az idén november 21-től december 22-ig tart.

A magyarok által is jól ismert-kedvelt Mariazellben 2000-ben rendezték meg első alkalommal az azóta fogalommá vált adventi vásárt. Azóta a karácsonyt megelőző időszakban fenyőfából készült, ízlésesen feldíszített standok, gyertyák és karácsonyi girlandok díszítik minden évben a főteret. A látogatók helyi kézműves termékek, különleges karácsonyi díszek, ízletes mézeskalácsok, fafaragások és játékok közül válogathatnak. Gyanta és tömjén illata keveredik a fahéjas kalács és a narancspuncs illatával. Az adventi kínálatot olyan keretprogramok teszik teljessé, mint a Bécsi Fiúkórus koncertje a bazilikában.

A Stájer Vas útja (Steirische EisenstraBe) mentén a bányászhagyományok részeként a különleges táncokból, dalokból, népviseletből és ünnepségekből az évszázadok során egyedülálló kulturális örökség alakult ki. A stájer Erzberg körül elterülő, még mindig aktív bányászrégióban mind a mai napig őrzik ezeket a hagyományokat. Az egyik legfontosabb a Borbála-ünnep: a bányászok védőszentjének napját december 4-én tartják, de a Borbála-napot megelőzően és azt követően is számos hagyományőrző népszokást tartanak.

November utolsó napján lesz a Vordernbergi Bányászok Egyesületének

Borbála-ünnepe felvonulással, bányászparádéval és vásárral. December 1-jén a Radmeri Bányászok Egyesülete tart Borbála-ünnepet. December 4-én Borbála-mise lesz a Thörl kastély kápolnájában; ugyanaznak bányászmisét celebrálnak Leobenben.

Eisenerz Borbála-ünnepét december 7-én tartják, a bányászvárosban.