Borkai után újabb botrány Győrött: ellopták a múzeum arany érmegyűjteményét

Győr, pontosabban a városban működő Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ma ismét a sajtó érdeklődésének a középpontjába lépett. (Római aranypénzeket ábrázoló nyitó képünk illusztráció.)

Miként elsőként az Index hírportál jelentette: hónapokkal ezelőtt (ma még) ismeretlenek kilopták a győri, Király utcai Esterházy-palota egyik vitrinéből a benne tárolt műkincseket.

Az eset nem most, hanem legalább fél évvel ezelőtt történhetett, ugyanis azóta nyomoznak az ügyben különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügyészség „jogsegély-kapcsolatban áll EU-országokkal”, mindenekelőtt Ausztriával. Az index.hu információit a Nemzeti Nyomozó Iroda is megerősítette.

A hírportál azt is megírta, hogy a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményének eredeti darabjai külföldi aukciókon is megfordultak jó néhány tízmillió forintos tételek formájában.

A nyomozás céljából a rendőrség az eredeti műkincseket utánzó hamisítványokat lefoglalta; az ellopott, aranyból készült példányok értékét jól mutatja, hogy a másolatok is mintegy ötszázmillió forintot érnek.

A bűncselekmény érdekes szála lehet, hogy ugyan ki lehetett az a kiemelkedő szakmai tudású személy, aki csaknem tökéletes másolatok elkészítésére képes. A múzeumlátogatók ugyanis hosszú ideig a másolatokban gyönyörködtek.

Miután kitudódott az évszázad győri műkincslopása, a károsult múzeum honlapja ekként hozta nyilvánosságra az ügyet:

Jól nyissa ki a szemét, kedves Olvasó, mert különben nem találja meg! Igen, ott van, a bal oldalon, a “kerámiaszakkör diákoknak” információ mellett, szerfölött szerény, semmitmondó “Sajtóközlemény” címmel. Arra kattintva bújik elő az apró betűs lényeg:

Mindazonáltal szerfölött furcsa, hogy egy ekkora értékű gyűjteményi részt évek óta senki sem leltározott, nem nézett meg közelebbről. Mert akkor már réges-rég kiderült volna a lopás…

Olvasóink tájékoztatása céljából ide kívánkozik, hogy a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum  lapunkban nem is egyszer szerepelt; először tavaly márciusban, amikor terjedelmes interjút közöltünk az igazgatójával: Múzeum, ami nincs: évekkel ezelőtt lejárt ígéret – Győr Európa (egyik) kulturális fővárosa szeretne lenni.

Az interjúban fölvetett néhány kérdésben további tájékoztatást szerettünk volna közölni, ám az intézmény igazgatója, Grászli Bernadett többszöri írásos és telefoni megkeresésünkre – mindennemű indoklás nélkül, érthetetlen módon – sem volt hajlandó tájékoztatást adni. Csak abban reménykedhetünk, hogy a győri önkormányzat élén történt botrányos eset (a polgármester kényszerű távozása) hullámainak elültével a város közügyeivel kapcsolatos tájékoztatás is visszatér a normális, törvények által szabályozott medrébe.