Puskás Ferenc – Pendik/Isztambul

Puskás Ferenc (1927–2006) emlékét – mint arról sorozatunkban már beszámoltunk – a világ jó néhány országában örökítették meg szobrokkal, táblákkal. Több mint két esztendeje közéjük tartozik Isztambul egyik kerülete is…

Kispest testvértelepülésén, Pendikben 2017 nyarán avatták föl ünnepélyesen a Török–magyar Barátság Parkját, amelynek egyik nevezetessége a világszerte talán legismertebb magyar, Puskás Ferenc mellszobra. A térplasztikát Kristóf Lajos szobrászművész készítette, és a budapesti vendégdelegáció részéről Gajda Péter kispesti polgármester adta át pendiki kollégájának, Kenan Sahinnak.

A parkban külön tablókon mutatják be a látogatóknak a török földön is híres egykori balösszekötő életútját, a közel tízezer négyzetméteres területen futballpályát is kialakítottak, ami ugyancsak Puskás nevét viseli.

A gesztus nem volt egyoldalú. A testvérvárosi kapcsolatot 2010-ben létesítette a két kerület vezetése, 2012-ben pedig Kispesten ünnepélyes külsőségek között adták át az új parkok, amelyet Atatürk parkként emlegetnek. Ott avatták fel ugyanis a modern Törökország megteremtője, Mustafa Kemal Atatürk mellszobrát; a plasztikát Pendik polgármestere ajándékozta Kispestnek. A kölcsönös kapcsolatok kiépítése közben gazdasági és ifjúsági programokat szerveztek a múlt években. Megrendezték a kétoldalú beruházási lehetőségeket bemutató konferenciát, az ifjúsági program részeként eddig 104 kispesti és 116 pendiki diák és kísérő vett részt kölcsönös nyári csereprogramon.

A két partnertelepülés közötti barátság a múlt napokban is figyelmet kapott a médiában: a Magyarországon hivatalos látogatást tett török elnök felesége magánprogramként felkereste a kerületet és tízmillió forintos adománnyal örvendeztette meg az egyik kispesti óvodát.

Pendik Isztambul egyik kerülete a Boszporusz-parti nagyváros ázsiai oldalán fekszik, Kartal és Tuzla között. Az első ismert neve Pantikapion vagy Pantikapeun volt, a római időkben Panticio/Panticia néven ismerték, a bizánci korban ez Pantichionra módosult. A Pendik nevet az oszmán időkben kapta. Lakossága ma mintegy 625 ezer fő. Az 1970-es években még vidéki térségnek számított, távol esett a várostól, ma már azonban pezsgő bevásárló-kerület, ahol a látogató találkozhat az európai és az ázsiai kultúra gazdagságával.