Sürget a zöld infrastruktúra megteremtése – 300 000 millió dolláros probléma

Évente világszerte mintegy 300 000 millió dollárba kerül az egyre szélsőségesebbé váló időjárás okozta károk kezelése a vállalkozásoknak, beleértve ebbe az elektromos és víziközmű hálózatok, illetve a közlekedési infrastruktúra működési zavarait. A Schneider Electric új megközelítést vázol a jövő infrastruktúráinak kialakítására, amelynek köszönhetően – remény szerint – nemcsak ellenállóbbak lesznek a közszolgáltatások mögött álló rendszerek, de kezelhetővé válnak a gyors városiasodással járó problémák is.

Az előrejelzések szerint 2050-re világszerte több mint hatmilliárd ember él majd városokban, emiatt egyre nagyobb igény lesz arra, hogy az infrastruktúra a váratlan helyzetekben is működőképes, megbízható legyen és minél kisebb károsanyag-kibocsátással járjon. A gyorsan fejlődő városoknak egyszerre kell kezelniük a tömegesen elterjedő elektromos járművek okozta kihívást, a közösségi közlekedés elektromos alapokra helyezését, illetve alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy az okosépületek ellátását egyre inkább megújuló forrásból származó energiával oldják meg, valamint elterjednek a mikrohálózati technológiák.

A népesség bővülése együtt jár az energia iránti kereslet növekedésével, ráadásul ez az igény erősen ingadozó lesz, a saját energiatermelési képességgel rendelkező „prosumerek” megjelenéséhez fog vezetni, akik egyszerre lesznek energiafogyasztók és -termelők. Mindez további terhet ró az elöregedő villamos infrastruktúrára, amelynek a mostaninál sokkal hatékonyabbá és rugalmasabbá kell válnia ahhoz, hogy az energetikai ágazat átalakulását kiszolgálhassa. Az éghajlatváltozás miatti mind szélsőségesebb időjárás is nagy kihívás, becslések szerint évente mintegy 300 000 millió dollárba kerül világszerte a vállalkozásoknak a villamos hálózatokban, közművekben, közlekedési infrastruktúrában keletkezett károk kezelése.

A Schneider Electric, az energiagazdálkodás és az automatizálás digitális átalakításának egyik vezető vállalata a kihívásokra válaszul kidolgozta a jövő infrastruktúrájának alapját, azt az integrált megoldáscsomagot, aminek segítségével intelligens és környezetbarát rendszert lehet kialakítani. A „Jövő infrastruktúrája” átfogóan közelít az energiaellátáshoz, miközben megoldást kínál az urbanizáció és az éghajlat-változás okozta kihívásokra is. Az integrált megoldások magukban foglalják az adatvezérelt, a pillanatnyi helyzetet felmérő szoftvereket, az eddiginél hatékonyabb működést és az üzletmenet folytonosságát szavatoló szolgáltatásokat, az elektromos mobilitást, a zöld technológiákat támogató fejlesztéseket, valamint az energiaátmenetet felgyorsító programokat.

A váratlan helyzetekben is ellenállónak bizonyuló infrastruktúra a termelékenység és a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb segítője. Az éghajlat-változás és az urbanizáció gyors növekedése azonban még fontosabbá tette, hogy a kormányok, az önkormányzatok és a közcélú infrastruktúra tulajdonosai, az energiahálózatok üzemeltetői és a közlekedési szolgáltatók a gazdasági növekedés támogatása végett jól átgondolt beruházásokat hajtsanak végre, a mostaninál intelligensebb és zöldebb megoldásokat választva. Az éghajlat-változás, az egyre gyakoribb természeti katasztrófák és a gyors urbanizáció idején az infrastrukturális rendszerekre óriási nyomás nehezedik, hogy rugalmas és megbízható szolgáltatásokat nyújtsanak.

Mivel a városi környezet nagymértékben támaszkodik az infrastruktúra azon képességére is, hogy kezelni tudja a tömegközlekedés elektromos alapokra helyezését, az infrastruktúra zöld forradalmára van szükség az energiaáramlás és a közlekedés fenntartása, valamint az üzleti élet és a társadalom éghajlatváltozással szembeni védelme céljából.

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint az ESS (Energy and Sustainability Services) részleg európai központja. A társaság pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának szintén a magyar főváros ad otthont.