Szakmai elismerések nagyszerű operatőröknek

Öt kategóriában osztották ki a harmadik alkalommal megrendezett a Kovács László és Zsigmond Vilmos nevét megörökítő Operatőr-verseny díjait ma a Pesti Vigadóban Budapesten. (A nyitó képen: Vagyóczky Tibor kapta az Európai Operatőr-szövetség díját.)

„Annál nagyobb dolog nincs, mint közvetíteni egy történetet és mindezt a legmegfelelőbb arcok által” – hangsúlyozta Koltai Lajos, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke a rendezvényt megnyitó beszédében. Kiemelte: ezekben az elismerésekben a névadók szakmai alázata, a szeretet, az emberi arcok mély ismerete és a humánum van jelen.

A “Kelet” című film operatőri munkájával Gyuricza Mátyás nyerte a diák kategória díját és a Sparks Kft.–Panavision vele járó 60 ezer amerikai dollár (mintegy 17 millió forint) értékű kameracsomagját és a Nemzeti Filmintézet egymillió forint értékű laborszolgáltatását.

A dokumentumfilm-kategória győztese Bordás Róbert lett a „Gettó Balboa” című film fényképezéséért. Dokumentumfilm-kategóriában különdíjat is kiadott a zsűri, melyet Fehér Zoltán érdemelt ki a „Vad víz: Aqua Hungarica” című film operatőri munkájáért. A kisjátékfilm kategóriában Bántó Csabát díjazták a „Két csík” című alkotásért.

Tévéfilm-kategóriában Tóth Zsolt nyert a „Magdolna” című fim fényképezéséért, nagyjátékfilm kategóriában a „FOMO – Megosztod, és uralkodsz” operatőrét, M. Deák Kristófot találta a legjobbnak a zsűri. A díjak odaítéléséről Lajos Tamás producer-operatőr, Nagy András és Balázs István Balázs operatőr döntött.

Máthé Tibor életműdíjban részesült.

Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban, Hajdú Miklós fővilágosító Bojkovszky Béla-díjban részesült. Először az idén Kameraman-díjat is kiadtak, amelyet Bille Lászlónak ítéltek, a szintén idén létrehozott Fénymegadó-díjat pedig Kovács László kapta.

Az Európai Operatőr-szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a The IMAGO International Tribute Award-díjjal tüntette ki.

Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társaságának elnökségi tagja az általa 2004-ben alapított Aranyszem-fesztivált két éve nevezte át a magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László–Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra.

A rendezvény főtámogatója a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.