Microsoft- és műkincsügyek

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímet viselő Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak.

Microsoft-beszállítók 2014 decemberében a 24.hu arról értesült, hogy a Microsoft Magyarország felmondta az értékesítési-engedélyét az úgynevezett Large Account Resellereinek (kormányzati beszállítók). Romániában pár évvel ezelőtt botrány tört ki, melynek nyomán több minisztert is börtönbüntetésre ítéltek, mert csúszópénzt fogadtak el azért, hogy a piaci árnál magasabb állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

A magyar vizsgálat Papp István négyéves vezérigazgatóságát érintette. Papp több érintetthez hasonlóan szintén megjárta a forgóajtót: 2016-ban a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökhelyettesi székébe távozott. Egyes értesülések szerint a vizsgálat már akkor megkezdődött, amikor Sagyibó Viktor volt Microsoft Magyarország-alkalmazottat kinevezték a miniszterelnökség miniszteri biztosának, emellett rábízták a hazai és uniós projektek ellenőrzését és a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program felügyelését is.

Más értesülések szerint a kitiltási botrány után kezdték el ellenőrizni a Magyarországon is jelen lévő amerikai cégeket korrupciós szempontból. Bár a magyar vizsgálat eredményeit a multicég nem hozta nyilvánosságra, azt tudjuk, hogy a Humansoft Kft., a Euro One Zrt. és a RacioNet Zrt. is a LAR (kormányzati beszállító) -cégek közé tartoztak és konzorcium vezetőkként indultak a többi között a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság által kiírt 20 milliárdos tenderen. Mind a Humansoft Szíjj Lászlón és Fehér Istvánon, mind a RacioNet Fellegi Tamáson keresztül a kormánypártokhoz köthető, de a Széles Gáborhoz is kötődő Euro One-ról is elmondható, hogy (pl. TÁMOP-os pályázatok elnyerésével) 2010 után tetemesen nőttek a közbeszerzésből származó bevételei.

A Napi.hu értesülései szerint pont egy NAV-os közbeszerzésen akadtak fent a Microsoft ellenőrei, amelyben a RacioNet mellett részt vett Fauszt Zoltán vélelmezett strómanjának egy cége, a Rufusz Computer Zrt. is. Akkoriban lett a NAV informatikai főosztályvezetője Tiborcz Péter, Tiborcz István testvére. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy valóban túlárazták-e a termékeket, vagy egyáltalán el sem adtak annyit, amennyit feltüntettek. A Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság jelenleg gyorsított eljárásban keres új Microsoft beszállítókat a kormányzati szektorba, lévén a partnerek kizárása óriási felfordulást okozott a Microsoftra épülő közigazgatásban. A miniszterelnökség úgy reagált: semmilyen korrupciógyanús szoftverbeszerzésről sincs tudomásuk, az ügyet az amerikai cég belügyének tekintik. A Microsoft pontos megállapításait továbbra sem ismerhette meg a közvélemény.

https://zoom.hu/hir/2018/01/16/miniszterelnoksegi-milliardokat-kaptak-a- microsofttol-kirugott-cegek/

https://24.hu/kozelet/2017/12/15/irgalmatlan-szivatas-lett-a-microsoft-es- magyar-partnerei-szakitasabol/

Festménykölcsönzések a Szépművészetiből 2014 februárjában az Átlátszó írta meg, hogy a Szépművészeti Múzeumból 10 értékes, antik festményt kölcsönöztek az V. kerületi ingatlanügyekben is felbukkanó Szerb utca 9.-ben lévő lakásba, amit a hírek szerint Habony Árpád volt anyósa bérelt és ahol a tanácsadó is élt. A sokáig titkolt szerződést, melyet a Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában lévő Brand Lab Kft.-vel kötött a múzeum, csak a bíróság jogerős döntése után adták ki. A gyanús képkölcsönzések után nyomozó Átlátszó adatigényléséért hatszázezer forintot kértek, ez több, mint amennyit a múzeumnak a képkölcsönzésekért fizettek. A 300 milliót érő műkincseket képenként havi nettó 15 ezer forintért kölcsönözte a Habonyhoz több szálon kötődő cég. Az ügyben törvényi kötelezettsége ellenére Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója nem kért miniszteri engedélyt, amiért megrovást kapott.

Később kiderült, Baán László Habony esküvői tanúja, a ceremóniára a tanácsadó ingyen kapott termet a Szépművészetiben. Később az is kiderült, hogy 2008-ban a Vitézy Tamás tulajdonában lévő Adriatiq Islands is olcsón bérelt képeket. A múzeum jól járt a befolyásos tanácsadó lekenyerezésével: jelenleg csaknem tízmilliárdért rekonstruálják, Baán pedig a százmilliárdos Liget-projekt vezetője lett.

https://index.hu/belfold/2016/02/20/habony_arpad_baan_laszlo/ https://atlatszo.hu/2016/02/09/a-szepmuveszeti-muzeum-tiz-ertekes-antik- festmenyt-kolcsonzott-ki-a-szerb-utca-9-be/