Szállodai komposztáló segít az értékes hulladékok hasznosításában

Kezdődhet a komposztálás.A honatyák tovább akarják szigorítani a hazai hulladékgazdálkodási törvényt. Az elfogadott tervezetben az áll, hogy a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére kell törekedni, s a később hulladékká váló terméken, illetve csomagolásán fel kell tüntetni, hogy biológiailag lebomló anyagból áll-e.

Évente több száz tonnányi hulladékkal terhelik környezetünket a konyhai előkészítés közben keletkező növényi és állati eredetű hulladékok, valamint az éttermek ételmaradékai és az áruházak lejárt szavatosságú vagy sérült élelmiszerkészletei. Ehhez adódik a szállítás közben keletkező környezeti szennyezés. Érdemes tehát megfontolni: hogyan lehetne ésszerűbben gazdálkodni a biohulladékkal. Az értékes komposztnak köszönhetően egészségesebb, ellenállóbb zöldség, gyümölcs termeszthető, és a termésátlag rendkívüli mértékben megnő.

A budapesti Best Western Hotel helyben oldja meg a biológiailag lebomló hulladékok kezelését. A Danubius szállodalánc kiemelten kezeli a környezetvédelmet. Idei negyvenedik születésnapján a Danubius Hotels Group elhatározta, hogy átáll a környezetbarát papír használatára. Ugyancsak e törekvések közé tartozik – például a szelektív hulladékgyűjtés, a zöld autóflotta mellett – egy szállodai komposztáló üzembe állítása. A technológia, amelyet a HST Jora Compost bocsátott rendelkezésre, zárt rendszerű automata komposztáló berendezés, programozott hulladékkezelő csigával. Ezzel a berendezéssel minden, biológiailag lebomló hulladékot fel lehet dolgozni és az eljárással kiváló minőségű komposzt jön létre.

A Jora Compost márkájú automata berendezés évente húsz tonna komposztot képes előállítani. A hulladék lebontása, majd komposzttá érlelése négy hétig tart, amit kétkamrás rendszerrel oldott meg a kivitelező svéd gyár. Az első hulladékfeldolgozó és komposztérlelő ciklust követően, már kéthetente kitermelhető a berendezésből az érett és értékes talajjavító mesterséges humusz. Mennyisége a hulladék tömegétől függ, általában elmondható azonban, hogy a hulladék 15-20 százaléka válik komposzttá (ez a 20 tonna kapacitást figyelembe véve körülbelül három tonna). A folyamat közben a hulladék tömegének és térfogatának nagy része gázként, vízként és hőenergiaként eltávozik.

A sokoldalú felhasználhatóság lehetővé teszi az intézménynek az összes, biológiailag lebomló hulladék kezelését.
Szállodákban, éttermekben, vegyes kereskedelmi egységekben a hulladék mennyiségének több mint ötven-hatvan százaléka biológiailag lebomló hulladék, amely újra hasznosítható. Ennek folyománya, hogy nem kizárólag az ökológia élvez védelmet a hulladéklerakás és annak elszállítása következtében történő (mindenekelőtt szén-dioxid) kibocsájtások során, hanem maga az intézmény is, hiszen akár egy év alatt is tetemes hulladékszállítási díjat tud megtakarítani és átcsoportosítani.

Jelenleg a Joraform JK5100 típusú automata komposztáló az egyetlen olyan eszköz a világon, amely igen rövid idő alatt nagy mennyiségben, kiváló minőségű komposztot tud előállítani. Így a keletkező összes hulladék harminc-ötven százalékát nem viszik a hulladéktelepekre, hanem helyben újrahasznosítható. Egyetlen újszerű technológiával természetesen nem változtatható meg a környezeti terhelés, ehhez széleskörű összefogásra van szükség.