Százezrek válthatnak biztosítást márciusban

Hivatalosan pénteken kezdődik az első lakásbiztosítási kampány, amikor minden lakástulajdonos felülvizsgálhatja jelenlegi lakásbiztosítását. A kiemelt figyelem hatására akár több százezer lakásbiztosítást is megváltoztathatnak az ügyfelek. A kampányban kiemelt szerep jut a független alkuszoknak: az eddig jellemző 20 százalék helyett márciusban a lakásbiztosítási szerződések akár a felét is a biztosítások összehasonlítását lehetővé tevő közvetítőkön keresztül kötik majd – jelzi a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. (A nyitó kép forrása: alvivi.net.)

A márciusi kampány elsődleges célja, hogy lehetőséget nyújtson a lakásbiztosítások tökéletesítésére, finomítására: a biztosítási értékek frissítésére, valamint az ügyfelek számára fontos fedezetek beépítésére úgy, hogy az eddiginél több szolgáltatás akár a mostaninál kedvezőbb díj mellett is elérhetővé válik – mondta Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – A jó döntéshez elengedhetetlen a biztosítások széles kínálatának összehasonlítása, amit a piaci szereplők közül a független alkuszok képesek a legátfogóbb formában biztosítani.

A FBAMSZ arra számít, hogy az eddiginél könnyebb összehasonlíthatóság és a minimális szolgáltatási feltételek megteremtése okán a lakásbiztosítási kampányban folytatódik a Magyar Nemzeti Bank általános követelményeinek megfelelő minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (MFO-k) térnyerése.

A meglévő lakásbiztosítás felülvizsgálata kapcsán az ügyfeleknek a többi között az számos szempontra érdemes figyelniük:

# A kalkuláció előtt készítsünk leltárt

A megfelelő biztosítási fedezet akkor érhető el, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, mire szeretnénk azt kiterjeszteni. Egy felújítás vagy bővítés jelentősen növelheti egy ingatlan újjáépítési értékét, az ingóságok között pedig mindenképpen szerepeljenek az újonnan beszerzett, beépített berendezések (multimédiás eszközök, konyhabútor stb.) is. Ne feledkezzünk el azokról a korszerűsítésekről se, amelyeket az energiatakarékosság jegyében eszközöltünk (pl. napelemek). A korrekt összehasonlítás érdekében meg kell bizonyosodni arról, hogy ezek megfelelő mértékben szerepelnek-e e meglévő biztosításban is.

# Felmondás esetén mindenképpen rendezni kell a meglévő biztosítás díját!

Fontos, hogy a felmondás csak akkor lesz érvényes, ha a felmondott biztosítás díját megfizetjük. Úgy számoljunk tehát, hogy a meglévő biztosítás díját nem a felmondás időpontjáig, hanem a felmondás dátumától számított 30 napig kell megfizetni (példa: március 5-i felmondás esetén a díjat az érvényesülés napjáig, azaz április 4-ig kell rendezni). Ne aggódjunk, ha a felmondott szerződés díját előre kifizettük, a fordulónapon túli időszakra vonatkozó részt az érintett biztosító vissza fogja fizetni.

# Fontos, hogy az új lakásbiztosításunk megkötését az előző megszűnéséhez igazítsuk, elkerülve ezzel, hogy házunk, lakásunk biztosítatlan maradjon. Ne túl korán, de ne is az utolsó pillanatban lépjünk!

Már az ingóságok számbevételénél is érdemes szakértő segítségét kérnünk, de amennyiben magunk kalkulálunk, megfontoltan járjunk el, és hagyjunk elég időt arra, hogy a számunkra fontos biztosítási fedezeteket kiválasszuk. Fontos az ár, de a biztosítási védelem, az ingatlan újraépítési (tehát nem piaci) értékének meghatározása még fontosabb. Az utolsó napokra sem célszerű hagyni a döntést, főként, ha személyes konzultációra is igényt tartunk, mivel ez az időszak fogja leginkább lekötni piaci szereplők kapacitásait.

# A több évre kötött, hűségkedvezménnyel rendelkező lakásbiztosítások is felmondhatók Ebben az esetben azonban a tartamkedvezményt a biztosítónak vissza kell fizetni. Ha elenyésző számban is vannak határozott időre szóló olyan szerződések, amelyek a feltételeik miatt a kampány idején sem mondhatók fel (a felmondhatóságról az adott biztosító tud pontos tájékoztatást adni, kérdezzünk hát, ha ilyen szerződést kötöttünk).

# A lakáshitelek mellé kötött biztosítások ugyancsak felmondhatók – a lakás megvásárlásához/építéséhez felhasznált lakáshitelt nyújtó bank által kötelezően előírt lakásbiztosítások felmondhatók, ám gondoskodni kell róla, hogy az új szerződésre is felvezessék a meglévő hitel adatait, és az új biztosítás dokumentumait is be kell mutatni a finanszírozó banknak. Hasznos: ha valamilyen okból a biztosítási védelem 30 nap alatt nem áll helyre, a bank jogosulttá válik a hitelszerződés felmondására.

A kalkulációkor figyelni kell arra, hogy a kedvezőbb díjat véletlenül se a szükséges fedezetek csökkentésével érjük el – hívja fel a figyelmet a FBAMSZ elnöke. – Több versengő ajánlat összehasonlításakor mindig gondosan vizsgáljuk meg az adott ajánlatokhoz tartozó szolgáltatási tartalmat is.