Svédország csatlakozásának halogatásával erősítették a magyarok a NATO-t

„A magyar stratégia biztosította a NATO megerősödését” – ezt a vélekedést is tartalmazta az a közlemény, amelyet a Magyar Külügyi Intézet juttatott el az MTI-hez, és amit a szakmaiságára és függetlenségére oly büszke távirati iroda minden különösebb hezitálás nélkül leközölt. Ha másból nem, ebből a mondatból kiderül, hogy a Fidesz már választási üzemmódba kapcsolt, és mindent, még a valósággal való bármely egyezést is a sikeres szereplésnek rendel alá.

Nem vagyunk meglepve, a mi országunk régóta bővelkedik szürreális eseményekben és kijelentésekben. Esterházy Péter például a Kis Magyar Pornográfia című könyvében mottóként idézi a Trabant gépkocsi használati utasításának egyik mondatát. Az azóta ikonikussá nemesedett szöveg így hangzik: „A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson.”

Lehet, e két mondat ihlette meg Orbán Viktort, amikor néhány évvel ezelőtt az Ericsson népligeti székházának avatásán arra biztatta a magyar embereket, hogy próbálják meg maguk felé hajlítani a valóságot. Nos, az intelem termékeny talajra hullt, a magyar közéletben azóta más sem történik, minthogy a valóság meghajol a magyar emberek akarata előtt, és már semmi sem az, aminek látszik.

Hogy ez mennyire így van, azt jól jelzi Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egynémely megszólalása. 2022 júniusában, a Széchenyi Kártya megújítása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón volt képes azt mondani, hogy „az élelmiszer most azért drága, mert tavaly olcsó volt”. A miniszternek az uniós átlagnál akkoriban háromszor magasabbb, Európában éllovasnak számító inflációról is volt véleménye, erről a következőket mondta: „Jövőre azért lesz alacsonyabb az infláció, mert most magas.”

Ebbe a szürreális hazai valóságba robbant bele a Magyar Külügyi Intézet mostani közleménye, miszerint „a magyar stratégia biztosította a NATO megerősödését.” Első ránézésre nincs értelme ennek a mondatnak, másodikra sem sok, arra viszont kiválóan alkalmas, hogy azoknak, akik mindent elhisznek a fideszes propagandának, alkalmuk legyen a szokottnál is egyetértőbben bólogatni. (A Fidesz 2015 és 2023 között 1 360 000 millió forintot költött kommunikációra.)

Ami viszont ennél is lényegesebb: mi magyarok már megint segítettünk a NATO-nak abban, hogy erősödjék. Nélkülünk gyenge volna a védelmi szervezet, kiszolgáltatva Vlagyimir Putyin és más keleti diktátorok kénye-kedvének. Ettől védte meg a magyar kormány a NATO-t és vele természetesen Európát, amikor idáig halogatta Svédország csatlakozásának ratifikálását.

Mindez még egy fokkal érthetőbbé válik, ha a közleménynek azt a mondatát is figyelembe vesszük, amely így szól: „a magyar kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet vár el minden régi és új tagállamtól, és támogatja a szövetségen belüli rendszeres politikai konzultációt.”

Ez volt tehát a baj a svédekkel és jó ideig a finnekkel is. (Bár utóbbiak viszonylag gyorsan észbe kaptak, mert rájöttek, hogy velünk, magyarokkal nem érdemes ujjat húzni.) Mindez azonban már a múlté, mostanra a svédek is megjavultak, már nem fikázzák a Magyarországon jogállamnak nevezett egyszemélyi többpártrendszert, és néhány nap alatt azt is megtanulták, hogyan kell tisztelettel beszélni velünk, nem utolsósorban persze Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral.

Velünk magyarokkal úgy lehet a kölcsönös tisztelet hangján beszélni, ha nyélbe ütjük a régóta esedékes Gripen-üzletet. Ha valaki Gripen vadászgépeket ad el a magyar hadseregnek, annak nemcsak sok pénz üti a markát, hanem egyben kifejezi nagyrabecsülését országunk elért eredményei iránt, valamint azt a meggyőződését, hogy Magyarországon tombol a sajtószabadság, az ügyészség a kormánytól függetlenül, részrehajlás nélkül működik. Csakúgy, mint az Állami Számvevőszék, amely tiltott pártfinanszírozás miatt épp a napokban rótt ki gigantikus büntetést az ellenzéki pártokra.