Széchenyi világai: a legnagyobb magyar mert nagyot álmodni és cselekedni

Egy híján 220 esztendővel ezelőtt, 1791. szeptember 21-én Bécsben, a Herrengasse 5. számú házban megszületett Széchenyi István. A jeles napra Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a már épülő – október 8-án nyíló – Széchenyi világai című kiállítás létrehozásán dolgozó munkatársak tortával emlékeztek. 

Csorba a Lánchíddal díszített születésnapi torta gyertyájának meggyújtása kapcsán rendezett baráti hangulatú ünnepségen elmondta: bár egyelőre csak az alaprajzot és az üres termeket láthatjuk, azok hamarosan élettel, és történelemmel telnek meg, és ennek felépítéséhez Kőműves Kelemen-i áldozatra sincs szükség. A gyertyát már Gödölle Mátyás, a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának munkatársa, a kiállítás egyik kurátora fújta el. 

Az  október 9-től a Magyar Nemzeti Múzeum József nádorról elnevezett termeiben látható Széchenyi világai kiállítás célja, hogy bemutassa a gróf ismert és kevésbé ismert világait, arcait. A teljes életút kronológiai rendben való kibontása helyett három csomópont köré szervezve tárja a közönség elé a legnagyobb magyar életét és örökségét. 

A „Híd, város, ország” termeiben a látogató megismerheti, hogy miként lett Széchenyi István az álmok megvalósítója, a nagy összefüggéseket átlátó zseni, a sokoldalú gondolkozó. A kiállítás második nagy egysége Széchenyivel, mint az önkényuralom ellenfelével foglalkozik és rávilágít betegsége jelentőségére a Széchenyi-sorsban és -életműben. 
A tárlat utolsó része a „Széchenyi kultuszai: hős vagy áldozat?” kérdésre keresi a választ. A kiállított tárgyakon keresztül kirajzolódik Széchenyi, a magánember alakja is, hiszen a bemutatott levelek, metszetek, makettek és személyes tárgyak egytől egyig a gróf személyiségéről árulkodnak. Ahogy Csorba László tömören megfogalmazta, a Széchenyi világai kiállítás „egy rendkívüli ember rendkívüli pillanatait” tárja majd a nagyközönség elé. 
A születésnap fotói és további információk a kiállítás folyamatosan bővülő internetoldalán érhetők el. 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.