Szegedi szuperlézer: az Európai Unió tudományos nagyberuházása

Tölgyesi Viktória és Lehner Lóránt.– A kutatóközpont épülete, amelynek kialakításakor különleges műszaki megoldásokat alkalmaznak, jelképe lehet az újító szegedi gondolkodásnak – mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője. A csúcstechnológiát képviselő épület tervezésekor rendkívül szigorú műszaki követelményeknek kellett megfelelni. Elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom és a sugárzásvédelem feltételeit tartották szem előtt, ehhez olyan egyedülálló alapozási technológiákat alkalmaznak majd, amelyre eddig egész Európában nem volt példa. 

A hatezer négyzetméteres épületet összesen 823 betoncölöp fogja tartani, amelyet bizonyos esetekben45 métermélyre fúrnak majd le. A több mint nyolcszáz cölöp teljes hossza14,4 kilométer, a legnagyobb cölöp átmérője1,8 méterlesz. A létesítmény süllyedése 50 méterenként egy hét alatt nem haladhatja meg az egy mikrométert – ez a sebesség az emberi köröm növekedésével mérhető össze. A speciális alapozási munkák előreláthatólag kilenc hónapig tartanak.

A beruházáshoz már megszerezték az összes engedélyt, a kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás már több mint egy hónapja zajlik, várhatóan az ősszel kezdődhetnek meg a munkálatok. A tervek szerint az építés első szakasza 2015-re fejeződik be, a kutatás 2016 elején kezdődhet el, ezzel párhuzamosan valósul meg a beruházás második üteme.

A nagyberuházás első fázisára 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból 37 milliárd forint fordítható, a következő uniós költségvetési ciklusban pedig 24,3 milliárd forintot szánnak a tudományos fejlesztésre.

A technikai előkészítéssel párhuzamosan már elkezdődött a kutatóközpont mintegy négyszáz munkatársának toborzása is. Egy külföldön dolgozó magyar szakember személyében sikerült megtalálni az intézmény tudományos főmérnökét, hamarosan döntés születik a tudományos igazgató személyéről, szeptember-októberben pedig fölvesznek 10–15 pályakezdő kutatót is.

A szuperlézer - egyelőre a számítógép képernyőjén.Lehrner Lóránt hangsúlyozta: a központ létrehozásának nagyon fontos szerepe van a lézerfizika területén kiemelkedő eredményeket elért, jelenleg külföldön dolgozó magyar szakemberek hazacsábításában.

Európában 2016-tól egyedülálló kutatások kezdődhetnek a létesítményben – jelentette be Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. EU-koordinációs igazgatója. A második fázis lezárásáig, 2018-ig pedig további kutatási lehetőségekkel bővül az ELI. Addig mintegy 400 munkahelyet teremt az ELI; cél: a külföldön dolgozó, világhírű magyar kutatók hazacsábítása. Uniós támogatással a szegedi lézerközponthoz kapcsolódó oktatási programokat szerveznek hazai felsőoktatási intézményekben. A tervek szerint egymilliárd forintból képeznek szakembereket a szuperlézerhez.

Egymilliárd forintos uniós támogatással a szegedi lézerközponthoz kapcsolódó oktatási programok indulnak hazai felsőoktatási intézményekben. A program célja az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként kialakítandó központ megvalósításhoz és az üzemeltetéshez szükséges szakemberek képzése minél több fiatal bevonásával.

A Szegedi Tudományegyetem vezetésével a következő időszakban egyetemi, főiskolai kurzusokat szerveznek a lézerközponthoz kapcsolódó területeken, nemcsak fizikus, hanem biológus, vegyész és orvostanhallgatók részére is.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.