Paczolay Péter mandátuma lejárt a Velencei Bizottságban – szakértőként folytatja

A Velencei Bizottság szabályai szerint a szervezetben részt vevő minden állam jogosult egy-egy tagot és póttagot delegálni. A jelölt szakértők mandátuma négy év, amely megújítható – tájékoztatott a Külügyminisztérium.

A tagok és póttagok függetlenek, a testületbeli tevékenységükkel kapcsolatban nem utasíthatók. Olyanok jelölésére van lehetőség, akik demokratikus intézményeknél szerzett gyakorlattal, illetve a jog- vagy a politikatudomány területén kiemelkedő tudással rendelkeznek. A Velencei Bizottság a tagállami delegálást tudomásul veszi, így az októberi plenáris ülésen már a jelölésnek megfelelően vesz részt a magyar tag és póttag – tudatta a tárca az MTI érdeklődésére.
A Népszabadság internetes kiadása csütörtökön, kormányzati forrásra hivatkozva adta hírül, hogy a szerdai kormányülésen eldőlt: visszahívják Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, és az új állandó magyar delegált szinte bizonyosan Székely László, akit Áder János köztársasági elnök a napokban jelölt ombudsmannak. A napilapnak a forrás bizalomvesztéssel indokolta Paczolay Péter visszahívását, szerinte az Ab elnöke „érzékelhetően nem tud elszakadni a sólyomi láthatatlan alkotmányozás alapfilozófiájától”, annak ellenére sem, hogy az AB-nek automatikusan már nem lehet korábbi alkotmánybírósági határozatokra hivatkoznia.

Paczolay Pétert 2009-ben választotta alelnökévé a Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete.

 

Dr. Paczolay Péter.

Paczolay: nem kaptam tájékoztatást


(MTI, 18,56)
Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az MTI érdeklődésére csütörtökön azt mondta: eddig nem kapott tájékoztatást arról, hogy a kormány újrajelöli-e őt a Velencei Bizottságba.

A Népszabadság szerint a szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy Paczolay Péter helyett Székely László jogászt, ombudsmanjelöltet delegálják a testületbe. A lap forrásai szerint a döntés oka bizalomvesztés. Ezzel kapcsolatban a Külügyminisztérium annyit közölt: Paczolay mandátuma augusztus 1-jén lejárt, a mandátum négy évre szól, amely megújítható.

Paczolay Péter mindezzel kapcsolatban az MTI érdeklődésére közölte: a sajtó által emlegetett bizalomvesztés „nem értelmezhető”. A Velencei Bizottságban ugyanis a tagoknak nincs módjuk nemzeti érdeket képviselni, hiszen az olyan ügyek vitájában, amelyekben a saját országuk érintett, nem is vesznek részt, ezért is hívják meg az adott ülésre az érintett kormány képviselőjét.

„A bizalomvesztés az általam betöltött másik funkcióval, az Alkotmánybíróság elnöki tisztségével kapcsolatban sem értelmezhető, hiszen az alkotmánybírónak nem az őt megválasztókhoz vagy a kormányhoz, hanem az alkotmányossághoz kell hűnek maradnia” – szögezte le.

Paczolay Péter közölte azt is: a Velencei Bizottság munkájában – az akkori magyar tag, Herczegh Géza felkérésére – 1991 óta vesz részt. Póttagként 2001 óta, rendes tagként pedig 2005 óta tevékenykedik a bizottságban, amelynek 2009–11 között alelnöke volt. Második négyéves mandátuma 2013. augusztus 1-jén járt le.

„Eddig nem kaptam tájékoztatást arról, hogy újrajelölnek-e. A Velencei Bizottság statútuma erre egyébként lehetőséget ad, hiszen a tagok korlátozás nélkül újrajelölhetők. Akárhogy is történik, a kapcsolatom semmiképpen sem fog megszakadni a bizottsággal, hiszen – ahogy 2001 előtt, úgy a jövőben is – szakértőként részt veszek majd a munkában” – közölte az Alkotmánybíróság elnöke.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.