Szemrevaló filmfesztivál: izgalmas német filmek Pécsett is

A Goethe Intézet ajándéka a pécsieknek: az Apolló moziban zajló vetítések ingyenesen látogathatók. A szervezők nagy érdeklődésre számítanak, ezért kérik, hogy 0 forintos jegyüket előre váltsák meg a nézők. 

Október 6-án, a fesztivál nyitóestjén a Soul Kitchen című hamburgi multikulti-vígjáték lesz látható, amelyért Fatih Akin 2009-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál zsűrijének különdíját. A film magyar különlegessége, hogy játszik benne az évek óta Németországban élő Gryllus Dorka is: a népszerű színésznő a nyitóesten személyesen is jelen lesz. 

Az idei fesztivál tematikus súlypontja a kultúrák együttélése; ennek jegyében érkezik Magyarországra Burhan Qurbani – berlini muszlim fiatalokról szóló – Saháda című filmje, illetve Feo Aladag Az idegen-je. A film főszereplője az a Sibel Kekilli, aki már az utóbbi évek egyik kultikus német filmjének a Fallal szemben-nek is főszereplője volt. Mind Az idegen c. film, mind Sibel Kekilli számos díjat kapott már idén Németországban, s a filmet a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjért folyó versenyre is benevezték. 

A két film rendezőjével alkotásaik vetítését követően az érdeklődők személyesen is beszélgethetnek. (Saháda: október 7., 20,30, Budapest, Művész mozi; Az idegen: október 14., 20,00, Pécs, Apolló mozi). Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, és Pálos György filmrendező vesz részt a Hans-Christian Schmid Vihar című politikai drámáját követő beszélgetésen. A film a balkáni háborús bűnök feltárásáról és a Hágai Nemzetközi Bíróság működéséről szól. (Vihar: október 8., 20,00, Budapest, Művész mozi).

 
Az idén először a fesztivál részletes programját tartalmazó honlapwww.goethe.de/szemrevalo is várja az érdeklődőket; az oldalon tájékozódhatnak a teljes kínálatról: a filmekről, a fesztiválvendégekről és a kísérő-rendezvényekről. 

A német filmek nemzetközi forgalmazásával foglalkozó German Films már ötödik éve támogatja a Szemrevaló fesztivált, s az idén is neves vendégek meghívásával és a filmek feliratozásával járult hozzá a rendezvény sikeréhez. 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.