Szépkorú netezők: 10 éves a Kattins rá, Nagyi!

(Kép: focus.de)A művelődési központ 2001-ben szervezte meg időseknek szóló internetes tanfolyamát Budapesten. A program, az UPC Magyarország támogatói közreműködésével, a múlt tíz év alatt országos méretűvé nőtt. Ma már 38 helyen-helységben zajlik az oktatás, eddig több mint 6600 ezüstkorú végezete el a tanfolyamot. Számos elismerés mellett a Kattints rá, Nagyi!-ra az Európai Unió eBefogadás-évének rendezői is felfigyeltek, 2008-ban az ePractice portálon a legjobb magyarországi gyakorlatként üdvözölték a programot, a Tempus Alapítvány pedig tavaly novemberben a Hálózati Tanulásért Díjjal jutalmazta a kezdeményezést.

A program természetesen lépést tart az internet és a számítástechnika fejlődésével, a tananyag évről-évre frissül. Tavaly a közösségi oldalak használatát is fölvették a tematikába, és néhány lelkes nagyi közreműködésével megnyílt a Kattintós nagyik klubja a Facebookon. A legaktívabb, legtapasztaltabb szenior hallgatók – ahogy a jubileumi rendezvényen is beszámoltak róla – igyekeznek minden alkalmat megragadni, hogy az internettel csak most ismerkedő társaikat segítsék. Többen közülük a tanfolyam elvégzése után önkéntesként is csatlakoztak a programhoz: van, aki új szoftverek használatára, más a netezéshez szinte elengedhetetlen angol nyelvre tanítja a többieket. 

A születésnapi rendezvényen a szervezők mellett a hallgatók is megosztották a tanfolyammal kapcsolatos élményeiket. A nyugdíjasként is aktív férfiú arról beszélt, hogyan segítették vállalkozásának vezetésében a tanfolyamon tanultak, egy hölgy pedig a képszerkesztésben elért sikereiről számolt be a többieknek. „Szeretek csicsázni” – zárta power pointos vetítését a 71 éves hölgy, majd a többieket is arra buzdította, ismerkedjenek meg közelebbről a grafikai programokkal.

A szervezők a rendezvényt megelőzően születésnapi online fejtörőt hirdettek. A játék fődíja az UPC ajándéka, egy lapotop volt. A köszöntőket, előadásokat követően a BMK oktatói műhely-foglalkozásra hívták a résztvevőket, ahol a közösségi fotómegosztás és szerkesztés technikáival ismertették meg őket, az oktatók pedig jó hangulatú beszélgetésen összegezték a tanításban szerzett tapasztalatokat. A BMK programfelelősei elmondták: a tanfolyamokat a következő tíz évben is folytatni kívánják – ha lehet, még több (nem fővárosi) helyszínen. Akik pedig már magabiztosan kezelik a számítógépet, a Folytassa nagyi!-tanfolyamon csiszolhatják tovább netes ismereteiket.