Szerverek hulladékhőjével fűthetik Bécs legmodernebb kórházát

Jövőre már a szomszédban található adatközpont hulladékhőjével fűtenék Ausztria legmodernebb kórházát, a bécsi Klinik Floridsdorfot. A 3,5 millió eurós beruházással évente mintegy négyezer tonnányi szén-dioxidtól kímélhetik meg a levegőt. (A nyitó képhez: hamarosan a szomszédos adatközpont hulladékhőjével fűtik a bécsi Klinik Floridsdorf kórházat © Wien Energie / Harald Ströbel.)

A jószomszédi kapcsolat kitűnő és követésre méltó példája egy bécsi adatközpont és a tőle néhány száz méterre található kórház együttműködése. A jövőben ugyanis az Interxion adatközpont számítógép-szervereinek hőjét is felhasználják majd a szomszédos Klinik Floridsdorf fűtésére. A terv az, hogy a kórház hőigényének 50-70 százalékát fedezik majd az újrahasznosított hulladékhővel.

Az Interxion (Bécs, Brünner Straße) lévő adatközpontjában sok ezer négyzetméteren folyamatos hűtést kívánó 120 ezer számítógép-szerver működik. A termek klimatizálásakor keletkező 26°-os vizet átvezetik a szomszédos kórház energiaközpontjába, ahol hőszivattyúk segítségével elvonják a víz hőenergiáját és általa 82°Celsiusra hevítik a kórház fűtése céljából. A folyamat közben keletkező hideg vizet pedig újra a szervertermek hűtéséhez használják. Azért, hogy teljes legyen a klímasemlegesség, a hőszivattyúkat a tetőn elhelyezett szélkerékkel működtetnék. Az egész világnak példát mutató rendszer 2023-ban kezdheti meg működését.

Bécs legmodernebb kórházának éves melegvíz-fogyasztása 73 ezer köbméter, az épületkomplexumban kilencvenezer folyóméternyi fűtéscső kanyarog. A nyolcszáz ágyas intézményt az év 150 napján fűtik, és már a tervezésekor nagy súlyt helyeztek arra, hogy tudatosan bánjanak az energiával és az erőforrásokkal. Így az épület megépítésekor kerülték a pvc használatát, távhűtés szolgáltatja a nyári klimatizálást, hasznosítják az esővizet és kiépítették a kerékpárút-hálózatot is a környéken. A garázsblokk tetején pedig nemrég napelemes rendszert helyeztek üzembe.

A mostani újítással, aminek költségei 3,5 millió euróra rúgnak és állami forrásból finanszírozzák, évente mintegy négyezer tonnányi szén-dioxidtól tudják megkímélni a környezetet. Bécs célja, hogy 2040-re az osztrák főváros távhőjét teljesen klímasemlegesen állítsák elő.

(A szerk. megj.: az egyedülállóan ésszerű bécsi ötlet itthon is megvalósítható lenne…)