SZJA-bevallás: adókedvezmény betegségek után

Látványosan bővült azon tartós egészségügyi problémák köre, amelyek után a dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát (vagyis az idén havi 7450 forintot) levonják a személyi jövedelemadójukból. Kedvezményre jogosult a többi között az a mintegy 200 ezer nő is, akinél endometriózist állapítottak meg. A kedvezmény már a havi adóelőleg levonásakor is kérhető a munkáltatónál, de érvényesíthető az SZJA-bevallásban, egy összegben is.

Az szja-ból levonható tételekre vonatkozó kormányrendelet 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget határoz meg, amely az érintetteket jogosulttá teszi az évi 90 ezer forint adókedvezményre. Ez év január 1-jétől ebbe a körbe tartozik az endometriózis, illetve az emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata- és heredaganat is. Noha a jogosultságot csak az év elejétől állapították meg, fontos tudni, hogy a kedvezmény az eddigi betegségekhez hasonló módon akár öt évre visszamenőleg is járhat, ha a betegség felismerése ennyivel előbb megtörtént.

Az adókedvezményt a munkavállalók vagy havonta kapják meg – ehhez az év első hónapjában adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteniük –, vagy az éves adóbevallásukban igénylik vissza egy összegben. Az előző évekre visszamenőleg járó adókedvezményhez (ez az akkor érvényes minimálbérek 5 százaléka) az érintett évekre vonatkozó adóbevallások utólagos revíziójával lehet hozzájutni. A kedvezmény igénybe vételének feltétele a betegség fennállását bizonyító orvosi igazolás, amely szakambulancia vagy kórházi szakorvos diagnózisára épül – tájékoztatta lapunk tudósítóját Balog Lajos, a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. üzletág-vezetője. – A kedvezményezett betegségek közé érzékelési és mozgásszervi fogyatékosságok, mentális viselkedészavarok mellett olyan látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító egészségügyi problémák is beletartozhatnak, mint a laktózérzékenység, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása szerint 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével, egyes becslések szerint a kedvezményezetti kör kibővítésével ez a szám idén akár meg is kétszereződhet.