Szélsőjobb internacionálé: a Fidesz (egyelőre) kéreti magát

Olaszország szélsőjobboldali pártja, a Liga hétfőn egy milánói luxusszállóban konferenciát rendez, amelyen létre kívánja hozni a hasonlóan gondolkodó európai pártok populista szövetségét, és az euroszkeptikus erők összefogásával kihívást akart intézni a fősodorbeli nagy csoportok ellen a májusi európai parlamenti választásokon – írja a Politico című amerikai hírportál brüsszeli kiadása.

A rendezvény jelszava „A józan ész Európájáért”. Matteo Salvini Liga-vezér és Jörg Meuthen, utóbbi az Alternatíva Németországnak elnevezésű párt képviseletében, közös sajtótájékoztatón kívánja megnyerni az ügynek a kontinens jobboldali pártjait, köztük a Politico tudomása szerint a lengyel kormánypártot, valamint a Fideszt is.

A Nemzetek és Szabadság Európája nevű csoportnak jelenleg csupán 37 képviselője van az Európai Parlamentben, és ehhez a csoporthoz akarnak további politikai erőket megnyerni. A Politico saját előrejelzései szerint az EP-választás nyomán a Liga a 2014-ben elnyert ötről 28-ra növelheti képviselőinek számát. A francia Marine le Pen vezette Nemzeti Gyűlés 21, a csoporthoz feltételezhetően csatlakozó német Alternatíva további 13 mandátummal erősítheti a szövetséget. Ha sikerül megnyerniük a  lengyel Jog és Igazságosság elnevezésű pártot, akkor még 27, a Fidesszel pedig újabb 14 képviselő csatlakozhat a frakcióhoz – kalkulál a Politico. A lengyel párt azonban – folytatódik a cikk – jelenleg abban a konzervatív frakcióban ül, amely eddig elzárkózott attól, hogy szövetséget kössön Salvinivel. A Fidesz pedig továbbra is tagja az Európai Néppártnak, bár a múlt hónapban felfüggesztették tagsági jogait.

Salvini az elmúlt tíz napban kétszer is találkozott vezető fideszes politikusokkal, és a következő hetekben Magyarországra várják – írja az amerikai portál, ugyanakkor idézi Gulyás Gergelyt, Orbán hivatalának vezetőjét, aki szerint a Fideszt nem hívták meg a milánói találkozóra. Nem számolnak Marine Le Pen jelenlétével sem, de a francia politikusnő Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a milánói rendezvény után egy nappal Párizsban találkozik Salvinivel. A Politico tudomása szerint szóba jött még három észak-európai párt – a Dán Néppárt, a Svéd Demokraták és a Finnek Pártja – esetleges csatlakozása is, ezek most a konzervatívokhoz tartoznak.

A La Stampa című olasz lap szerint Salvini milánói felhívása azt tartalmazza majd, hogy fordítsák meg Európa irányát. Hangsúlyozni fogja a közös keresztény gyökereket, védelmébe veszi a nemzeti identitást, azt, hogy az olasz alkotmány fölötte áll az európai direktíváknak, valamint hogy vessenek véget a német-francia dominanciának.

Az APA osztrák hírügynökség is beszámol a milánói rendezvény előkészületeiről, és a cikk például a Der Standard honlapján is olvasható. Eszerint Orbán nem lesz ott ugyan a találkozón, ám Kövér László magyar parlamenti elnök szerint a Fideszt és a Ligát összeköti a tömeges illegális migráció megítélése és az európai jövőkép. Kövér mindazonáltal azt mondta Salvininek, hogy a Fidesz az Európai Néppártban képzeli el saját jövőjét. Az Osztrák Szabadságpárt – szóvivője útján – azt közölte, hogy természetesen  részét képezik a Liga körül kialakuló választási szövetségnek, bár a milánói sajtóértekezleten nem lesznek ott.

Amit a Politico, valamint az APA pusztán tényszerűen rögzített, azt a bécsi konzervatív Die Presse úgy tálalja, mint egyfajta kudarcot. Eredetileg ugyanis – írja a lap – prominens nemzetközi személyiségek felvonultatásával tervezték a milánói találkozót, de aztán több váratlan lemondás történt. Marine Le Pen számára fontosabbnak bizonyult egy dél-franciaországi választási rendezvényen való fellépés. Salvini kosarat kapott az Osztrák Szabadságpárttól is – írja a Die Presse, fontosabbnak tartva a milánói jelenléttől való elzárkózást, mint azt a szabadságpárti közlést, hogy ők „természetesen” részei a szövetségnek. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy az osztrák kormánykoalíció kisebbik pártjának számító Szabadságpárt vezére, Heinz-Christian Strache azon töpreng, mégis elküld valakit Milánóba, hogy képviselje a pártot.

Ami egyébként az európai szinten szövetség létrehozásán fáradozó Salvini hazai, olaszországi politikai helyzetét illeti, ennek a kérdésnek a Frankfurter Allgemeine Zeitung szentel külön cikket, és abban megállapítja, hogy egyre több a civakodás a kormánykoalíciós partnerrel, a baloldali populista Öt Csillag Mozgalommal, és annak vezetőjével, Luigi Di Maio munkaügyi miniszterrel. A Liga és az Öt Csillag országos szinten koalíciós viszonyban van, de helyi, regionális, valamint európai szinten ellenfelek – írja a majna-frankfurti lap.