Megálmodta-e Verne Gyula a színes tévét?

Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására ma megjelent feláras bélyegkisív témája Jules Verne: Nemo kapitány című műve. Az újdonság két címletéhez kapcsolódó felár összegét (összesen 150 Ft-ot) a Magyar Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegújdonság Vidák Zsolt tervei alapján 20 ezer példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

Jules Verne, a sci-fi műfajának egyik megteremtője, 1869-ben, éppen 150 évvel ezelőtt, részletekben kezdte közzé tenni fantasztikus regényét, a Nemo kapitányt. A mű egy víz alatti birodalom fantáziavilágát mutatja be a Nautilus tengeralattjáró kalandjain keresztül. Verne technológiai fejlődésbe vetett hite, földrajzi, biológiai ismeretei, a történelmi események mögött meghúzódó emberi problémák feltárásának igénye mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy halhatatlan mű születhessen.

A bélyegkisív a regény víz alatti és víz közeli fantáziavilágának szereplőit, köztük a felfedezésre induló vitorlást és a tengeralattjárót ábrázolja. A borítékon Verne Gyula arcképe, a bélyegzőn a Nautilus stilizált képe látható.

Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a Magyar Posta a Magyar Televízió színes kísérleti adásáról, amely 50 évvel ezelőtt indult el. A bélyeg 150 ezer példányban, ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

A televíziózás az 1950-es évek második felében kezdődött el hazánkban, és ahogy a legtöbb országban, néhány évtized alatt nálunk is a legnépszerűbb szabadidős tevékenységgé vált. A fekete-fehér adás megkezdésétől a színes műsorszórásig jó évtizedet kellett várni: 1969-ben avatták fel az első magyar színes televízió-adóberendezést, és akkor meg is kezdődött a kísérleti adás Magyarországon. A méregdrága színes vevőkészülékek akkor még státusszimbólumnak számítottak. Csak a magyarországi sorozatgyártás megkezdése után vált elérhetővé szélesebb körben.

A bélyegen egy adótorony stilizált képe látható, az adásszórás jelképes sugaraiban a színes monoszkóp tűnik fel. A borítékon a cím olvasható, mely alatt a színskála jelenik meg. A bélyegző egy korabeli antennás televíziókészülék archetípusát ábrázolja.