Életerő-program: segítene a Meló-Diák Hálózat

Országos összefogást kezdeményeznek a diákok a koronavírus-járvány okozta helyzet kihívásainak hatékony kezelésére.

A holnap reggel 8 órakor élesedő online felületen azoknak az önkénteseknek a jelentkezését várják, akik szívesen vállalnának gyermek-felügyeletet, vagy digitális tudásukkal segítenék a távoktatás és távmunka eredményes megvalósulását. A technikai eszközök rendelkezésre bocsátása céljából cégek is csatlakozhatnak adományukkal az Életerő-programhoz.

Sokaknak elkél a segítség. A magánszemélyeknek, akiknek meg kell oldaniuk gyermekeik elhelyezését. A cégeknek, amelyeknek a működéséhez munkaerőre van szükségük. A kisdiákoknak, akiknek ismeretlen az önálló elektronikus tanulás.

Sok kisgyerek, általános iskolás, akár a továbbtanulás előtt álló középiskolás számára is nehézség (lehet) a részvétel a távoktatásban, ezért nemcsak felügyeletre, hanem közvetlen segítségre is szüksége lesz a tanulásban.

A szabad mozgás további korlátozása esetén felértékelődik a huszonévesek digitális tudása, akik online módon is képesek segíteni az elektronikus oktatásban lemaradókat és a távmunkában dolgozókat.

Megfelelő szervezéssel, hatékony együttműködést érhetünk el. Rengeteg végzős gimnazista, egyetemista jelzi a közösségi médiákban, hogy vállalna korrepetálást, gyermek-felügyeletet, vagy tudásával segítene. Csakhogy a felajánlás nehezen ér célba, az erőforrások eloszlása egyenlőtlen.

A távoktatás sok tanárt is kihívások elé fog állítani. A nagykorú diákok viszont online eszközöket és megoldásokat használnak, megvan a kellő tapasztalatuk e területen. Ez a tudás óriási segítség lehet az elektronikus oktatásban.

A mérnök- és informatikus-hallgatók a telekommunikáció eszközeivel online technikai segítséget tudnak nyújtani a veszélyhelyzet miatt otthonukban dolgozóknak. 

Itt az idő, hogy az iskolaszövetkezetekkel kapcsolatban álló 140 000 egészséges, erős immunrendszerű, nagykorú diáknak szervezetten, közösen teremtsünk lehetőséget arra, hogy az ország stabilitásának fenntartásában közreműködhessenek – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Meló-Diák Hálózat.

A program azt hivatott elérni, hogy összekösse az önkéntes munkát vállaló diákokat a segítségre szorulókkal, valamint a nehéz gazdasági helyzettel küszködő cégekkel. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módszerének tartott elkülönítés idején elektronikus és online megoldásokkal tovább működtethetők az oktatás, a gazdaság bizonyos szektorai és az államigazgatás is. A fiatalok ma kiemelkedően gazdag digitális tudás birtokában vannak. Tettrekészségük és a magas fokú szociális érzékenységük arra ösztönzi őket, hogy segítsenek.

A Meló-Diák az egész országra kiterjedő irodahálózatával és 37 éves szervezési tapasztalatával megadja az együttműködés kereteit.