Szlovákia tiltakozik Kövér somorjai beszéde miatt

(TanácsDiplomáciai jegyzékkel erősítette meg nemtetszését a szlovák külügy Kövér László magyar házelnök Somorján tartott szerdai beszéde miatt. (A nyitó képen: Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorúz a felvidéki Somorján a kitelepített magyarok emlékművének átadásán; fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Diplomáciai jegyzékkel erősítette meg nemtetszését a szlovák külügy Kövér László magyar házelnök Somorján tartott szerdai beszéde miatt. A jegyzékben felszólítják Magyarországot, hogy a diplomáciai szokásoknak megfelelően értesítse Szlovákiát arról, hogy a közjogi méltóságok mikor és milyen céllal látogatnak Szlovákiába. Megjegyzi a szlovák külügy, hogy a látogatásokhoz az ilyen esetekben szokásos logisztikai támogatást megadja, ugyanakkor nem tartják helyénvalónak, hogy ilyen látogatásokról utólag értesülnek. Végül a jegyzék leszögezi, hogy Kövér László somorjai látgatása nem a jószomszédi viszony szellemében zajlott, valamint a szlovák külügy csalódottságának ad hangot az elhangzott beszéd miatt.

Kövér László szerdán a csallóközi városban a kitelepített magyarok emlékművének az avatásán vett részt, ahol többek között bírálta a szlovák államot, amiért nem kért bocsánatot a magyar és a német lakosság Benes-dekrétumokon alapuló kitelepítése miatt.

– A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle – mondta Kövér. – A jogfosztás megaláztatás és szülőföldről való elűzetés a mai napig lezáratlan történet az emlékezetünkben és nyílt seb a lelkünkben. A magyarok és szlovákok közös keresztény hite és közép-európai sorsközössége, valamint államaink érdekközössége mindannyiunkat arra kötelez, hogy a 20. századi közös történelmünk nyílt sebeit a 21. században begyógyítsuk.

Kövér mondatai komoly felháborodást keltettek Szlovákiában.

– Csalódott vagyok amiatt, hogy Budapestről állandóan üzeneteket és kioktatást kapunk a közös történelmünkkel kapcsolatban – idézi Ivan Korčok szlovák külügyminisztert a parameter.sk. – Határozottan elutasítom azt, hogy Magyarország második legfőbb közjogi méltósága szükségét érzi, hogy Szlovákiában prezentálja a saját történelemolvasatát.

– Nagyon örülnék, ha a magyar oldal mértékletes volna ezekben a témákban, mint a Szlovák Köztársaság. Magyarország a stratégiai partnerünk, a kölcsönös tisztelet és megbecsülés elengedhetetlen a két ország jó kapcsolatainak megtartásához – írta közleményében Boris Kollár, a szlovák házelnök.

Magyarország, Csehország és Szlovákia között a feszültség régi forrásai a II. világháború után született Benes-dekrétumok, amelyek a magyar és a német származású lakosságot kollektíven tették felelőssé a magyar és a német állam Csehszlovákia elleni akcióiért, és több tízezer civil kitelepítéséhez és vagyonvesztéséhez vezettek. A Benes-dekrétumok ugyanakkor a mai napig a két állam jogrendjének részét képezik, amit Magyarország régta nehezményez. A cseh–magyar és a szlovák–magyar kapcsolatok jelenleg kifejezetten jónak mondhatók – ezt Kövér is aláhúzta beszédében, ahogy a szlovák közjogi máltósáok a saját reakciójukban – ezért mégis érdekes, hogy a magyar házelnök miért tett ilyen barátságtalan diplomáciai gesztust.