Szódásüveg formájú csobogó Győrött Jedlik Ányos emlékére

A tervezett csobogó számítógépes képe.Az ötlet Sándor János építésztől származik, aki a győri Jedlik Ányos utca (és a környező közterületek) napokban megkezdett felújításának terveit készítette. Az ő kezdeményezésére készült el Hefter László üvegművész  közreműködésével a szokványosnak nem mondható megjelenésű díszkút makettje. A mű vélhetően éppen különlegessége folytán lesz a győri belváros egyik idegenforgalmi attrakciója.

Jedlik Ányos életpályája több szálon kötődik a városhoz. Győri tanárkodása idején, 1828-ban, 28 évesen alkotta meg az elektromotor modelljét, a forgonyt. Nem sokkal előbb kezdett el foglalkozni a szódavíz előállításával. Az eredmény magáért beszélt: a bencés rendházat az 1820-as évek végén már ellátta mesterséges ásványvízzel, amelyet citrommal vegyítve kellemes üdítőitalként, jóféle borral elegyítve fröccsként fogyaszthattak a bencés atyák.

A tudós szerzetes öt év híján végigélte a 19. századot, amelyet Simonyi Károly a nagy feltalálók korának nevezett A fizika kultúrtörténete című művében. Csaknem egy évszázados életében Jedlik Ányos az említetteken túl még számos tudományos felfedezést tett, közülük legismertebb a dinamó feltalálása.

Vitathatatlan azonban, hogy a köztéri csobogó gondolatához leginkább a feltaláló szódavízprogramja kapcsolható, így született meg a makett, amelyet a tervek szerint a maga valóságában ez év késő őszén már megcsodálhatnak az arra járók. A díszkút medencéje három méter átmérőjű lesz, külső felületét mészkő, a belsőt mozaik díszíti. A medence oldalán olvasható véset megemlékezik majd Jedlik Ányosról és találmányáról, hogy azok is megismerjék, akik eddig nem hallottak róla – mondta Sándor János az MTI-nek.

Hefter László üvegművész tájékoztatása alapján a szódásüveget többrétegű öntött üveglap alkotja, amely belső világítást kap. A város által finanszírozott beruházással a Jedlik Ányos utca is megújul, a közelben lévő Frigyláda körül, a Káptalandomb alján pedig pihenőt alakítanak ki.