Szolidaritásból: „csendes” vásárlás az Auchanban

(Írta Tüske Gabriella) Vasárnap lesz a siketek világnapja, ebből az alkalomból az Auchan kiemelt civil partnerével, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) közösen arra kér minden vállalkozó kedvű Auchan-vásárlót, hogy próbálja ki, milyen a bevásárlás akkor, ha zaj, beszéd nélkül kell lebonyolítani.

Azzal az apró gesztussal, hogy füldugót használunk a vásárlás idejére, szolidaritást vállalunk a siket vagy nagyothalló társainkkal a világnap alkalmából. Azt is megtapasztalhatjuk, nincs akadálya, hogy megértsük egymást, hiszen mindannyian egyformák vagyunk, legfeljebb más módon érzékeljük a világot és az általánostól eltérő módon, jelrendszerrel kommunikálunk.

Az Auchan Magyarország nagy súlyt fektet az esélyegyenlőségre, több mint tíz éve tesz azért, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztasson. A vállalat azt vallja, hogy mindenkinek lehetőséget kell kapnia az értékteremtő munkavégzésre, ezért sok száz megváltozott munkaképességű munkatársának nyújt stabil és kiszámítható munkahelyet. Megbecsült és értékes tagjai az Auchan csapatának, ami egyben társadalmi beilleszkedésüket is segíti. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő saját programja mellett a vállalat folyamatosan hoz létre rájuk szabott pozíciókat. Oktatással, gyakorlattal rendezvényekkel, valamint helyi kampányokkal segíti a munkahelyi beilleszkedést, erősíti az el- és befogadó légkört. Mindebbe szakmai partnereket is bevonnak, rendszeres az együttműködés a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségévelis.

A siketek holnapi világnapja alkalmából arra kérik az Auchanban vásárlókat, hogy használják az áruházak bejáratánál a rendelkezésükre bocsátott füldugót, ezzel szimulálva azt az állapotot, hogy milyen lehet úgy élni, ha az ember nem vagy rosszul hall, és ebben az állapotában igyekszik intézni a leghétköznapibb ügyeit, mint például a bevásárlást.

Természetesen az üzletlánc aktivitása jelkép értékű, ám általa kifejezhető a társadalom szolidaritása a siketek és nagyothallók iránt. A hangtalan, „csendes” vásárlás élményén kívül azt is megtapasztalhatják a részvevők, hogy a vártnál is könnyebb utat találnunk egymáshoz, hiszen egy mosoly, egy kedves vagy segítő mozdulat mind azt bizonyítja, hogy egyformák vagyunk, még ha másként érzékeljük is a környezetünket vagy az általánostól eltérő módon, eszközrendszerrel értekezünk is egymással. Az aktivitásról kedvcsináló kisfilm is készült, kattintással megtekinthető.