Éhség magyar módra

A tavaszi szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyermekek – adta tudtul dicsőségjelentésként az EMMI, bizonyítván: húsvét táján sem fognak éhezni a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. (A kép illusztráció; Käthe Kollwitz (1867-1945) grafikus, szobrász. a német expresszionizmus jeles alakja készítette 1923-ban, címe: „Hunger”, azaz Éhség.) 

Íme a közlemény:

Idén is mind a négy iskolai szünetben meleg ételhez juthatnak a hátrányos helyzetben lévő családok gyermekei. A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről, aminek eredményeként országszerte 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben.

A kormány minden eszközzel segíteni kívánja a gyermeket nevelő családok megélhetését, és elkötelezett a rászoruló gyermekek helyzetének javításában. 2016. január 1-től az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk nemcsak a nyári, hanem minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. Ennek költségeire a kormány idén 6,67 milliárd forintot különített el, amely közel háromszorosa a 2010-ben nyári gyermekétkeztetésre fordított támogatásnak.

Fontos a gyerekeknek adott étel minősége is, ezért a kormány az egy adagra jutó támogatást, amely 2010-ben mindössze 370 forint volt, tavaly 570 forintra emelte.

A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat kötelező feladatként szervezi meg, és a jogosult gyermek szülőjének, más törvényes képviselőjének kérelmére biztosítja azt. A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülő számára. Erre a feladatra levélben hívta fel a gyermekjóléti szolgáltatók figyelmét Czibere Károly államtitkár még márciusban.

A kormány számára fontos a szakmai párbeszéd, ezért az EMMI által szervezett több szakmai fórumon, már 2014 nyara óta napirenden van a gyermekétkeztetés és a gyermekvédelmi rendszer megerősítése.

Budapest, 2017. április 13.

Azért, hogy teljes legyen az információ, nyomban kiegészítő adatokat kértem a főhivataltól, ám válasz máig sem érkezett:

Kedves Mádai Adrienn, kérem, írja meg, hogy összesen hány rászoruló gyermekről van szó, milyen kritériumok alapján állapítják meg a jogosultságukat, továbbá melyek azok a helységek, ahol a legtöbb ellátandó gyermek él.

Gyors válaszát köszönöm.

Üdvözlettel:

Kulcsár László

felelős szerkesztő