Eurobarométer nemzeti jelentés: csökkent az EU támogatottsága, az elégedettség a demokráciával

Az Európai Bizottság közzétette a Standard Eurobarométer felmérés 98. (2022–23 téli) kiadásának Magyarországgal foglalkozó nemzeti jelentését. A felmérés főbb megállapításai:

Az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya Magyarországon lényegesen csökkent az elmúlt fél évben.

Jelenleg a magyaroknak csupán 39 százaléka vélekedik pozitívan az Európai Unióról, ami így 6 százalékponttal elmarad az uniós átlagtól. A magyarországi válaszadók 42 százaléka semlegesen, 19 százaléka negatívan vélekedik az EU-ról. Az EU támogatottságának magyarországi csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető.

Magyarország Ukrajna orosz megszállására adott válaszával az invázió kezdete után közel egy évvel a magyar társadalom fele elégedett, hasonlóan az uniós átlagpolgárokhoz a saját országukra vonatkozóan.

Az invázió kezdete után közel fél évvel (tehát 2022 júliusában) azonban még több magyar volt elégedett, és akkor ez az arány magasabb volt, mint az uniós átlag. A magyaroknak legalább a fele egyetért az Ukrajna orosz megszállására válaszul hozott valamennyi vizsgált EU-s intézkedéssel. Arányuk azonban számos intézkedés tekintetében alacsonyabb, mint átlagosan az EU-ban.

Az áremelkedések, infláció, megélhetés költségét érzik a magyarok a saját személyes és Magyarország messzemenőleg legsúlyosabb problémájának.

Az energiahelyzetet elsősorban Európai Uniós problémának tartják, és csak másodsorban Magyarországénak.

A magyarok kevésbé elégedettek a magyar demokráciával, mint fél évvel ezelőtt.

A magyarok csupán 46%-a elégedett azzal, ahogyan a demokrácia Magyarországon működik, ami 11 százalékponttal alacsonyabb, mint fél éve. Az igazságszolgáltatás iránti bizalomban azonban a felmérés nem talált csökkenést. Továbbá több magyar bízik az EU-n belüli demokrácia működésében, mint a magyarországiban, bár ők is kevesebben vannak, mint fél évvel ezelőtt.

Az internetes média napi szintű használatának gyakorisága az uniós átlaghoz hasonlóan növekedett a magyarok körében.

Azonban még mindig a televízió a legnépszerűbb médiafogyasztási eszköz. Ha viszont az európai politikai ügyekről informálódnak vagy az Európai Unióval, annak politikájával, intézményeivel kapcsolatos információkat keresnek, akkor már az internet a legfontosabb információforrás.

A magyarok jelenleg nem tartják a bevándorlást súlyos problémának, hasonlóan az uniós átlagpolgárokhoz.

Ennek ellenére az EU-átlaghoz képest arányaiban kevesebb magyar lakos ért egyet egy közös európai bevándorláspolitikával és egy közös honvédelmi- és biztonságpolitikával.