Szombathelyi szerzőé a MEK 20 000. kötete

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) az információs infrastruktúra fejlesztési program támogatásával kezdte meg működését 1994-ben. Fő célkitűzése volt, hogy összegyűjtse a magyar vagy magyar vonatkozású, digitális formában létrejött vagy digitalizált, tudományos, kulturális és oktatási tartalmú, könyvjellegű, nyilvánosan szolgáltatható dokumentumokat.

A kezdeményezést öt évvel később fogadta be az Országos Széchényi Könyvtár, ahol egy külön osztály is létrejött a működtetésére. Az elektronikus könyvtárba azóta is folyamatosan érkeznek digitalizált könyvek határon túli könyvtárakból, civil szervezetektől és magánszemélyektől.

Nemrégiben a járványügyi helyzet kapcsán Fűzfa Balázs – az országosan ismert szombathelyi professzor, neves irodalompedagógus – a MEK-en keresztül ajánlotta fel a nagyközönségnek 2008–11 között megjelent, korszerű szemléletű gimnáziumi irodalomtankönyveit. Ezzel a „...Sem azé, aki fut…” : Ottlik Géza Iskola a határon című regénye a hagyomány, a prózapoétika, a hipertextualitás és a recepció tükrében címet viselő monográfiája lett a 20 000. kötet a MEK adatbázisában.

A középiskolai tananyagként is ismert Ottlik-mű számára már ahhoz évtizedeknek kellett eltelnie, hogy az irodalomtudomány a 20. század egyik legjelentősebb magyar regényeként tekintsen rá, majd az irodalmárok ezt követően egymást erősítve, egyszersmind egymással vitázva formálták meg azt a körvonalazódó képet, ahogy ma látjuk a művet. Erről is szól Fűzfa Balázs monográfiája, amelyet szeretettel ajánlunk az érettségizőknek, illetve minden tanulónak és szépirodalmat kedvelő olvasónak.

A kerek sorszámú MEK-dokumentum mellett ma, 2020. április 27-én az említett tankönyvek, valamint a szerzőnek egy 2005-ben közreadott szociográfiakötete képezik a MEK napi gyarapodását.

A MEK könyvgyűjteménye az évek során kiegészült a digitális újságok gyűjteményével, az Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívummal (EPA) is, amelyben múlt századi digitalizált újságok éppúgy megtalálhatók, mint a modern kulturális vagy szakirodalmi folyóiratok. Itt jelenleg 1175 periodikacímet találnak az érdeklődők, 117 400 számot és közel 650 000 cikk teljes szövegét. A digitális képeknek pedig létrehozta a nemzeti könyvtár a Digitális Képarchívumot, ahol festők, grafikusok képei, valamint fotók és digitalizált kiadványok illusztrációi találhatók részletes adatokkal.

A gyűjtemények nyilvánosan elérhetők, regisztráció sem szükséges használatukhoz. Gyűjteményeit az Országos Széchényi Könyvtár szívesen ajánlja kutatáshoz, tanuláshoz, tájékozódáshoz vagy akár szórakozáshoz.