Szupermaszkot gyártottak magyar mérnökök

Egy magyar mérnökcég egy olyan speciális maszkkal rukkolt elő, amely szinte 100 százalékban kiszűri a koronavírust. A fejlesztést már egy független laborvizsgálat is hitelesítette.

Kállai Miklós, Csősz Botond és Csősz Boglárka – aki befektetőként csatlakozott a mérnökpároshoz –, még márciusban fogott munkához, jó minőségű maszkot gyártson magának, mivel az akkor épp hiánycikknek számított.

Csősz Boglárka segített még a külkereskedelmi kapcsolattartásban is. A két mérnök nyílászárókra szakosodott: tapasztalatait a maszk formatervezésekor is kamatoztatni tudta.

„Néhány hét alatt meglett egy olyan maszkforma, ami már elegendően rugalmas volt és elegendően jól záródott az arcon, de még nem volt hozzá filterünk. Akkor vettünk egy részecskemérő berendezést, hogy tudjuk, mérni azt, hogy a különböző anyagok milyen tulajdonsággal és hogyan szűrnek” – mondta el Kállai Miklós, aki eredeti foglalkozása szerint hajó- és gépészmérnök.

A koronavírus mérete körülbelül tized akkora, mint amekkora részecskék átjutását vizsgálják a közismert FFP-maszkok tesztelésekor.

A KC Struktur irodájában 21 másodperc alatt 18 436 háromtized mikronos részecskét mért a berendezés. Az FFP maszk használatával már csak ennek töredékét mutatta a műszer: ugyanennyi idő alatt mindössze 398 háromtized mikronos részecske ment át rajta. A koronavírus mérete ennek az ötöde.

A mérnökpáros olyan szűrőt épített be a maszkjába, amelyen gyakorlatilag nem jut át a vírus: „Ez egy nem létező kategória. A PPE-eszközök a személyt védik, az orvostechnikai eszköz a beteget védi, a mi maszkunk pedig mindkét oldalt védi: gyakorlatilag nincsen rajta kilégző-szelep, ezáltal a szűrő oda-vissza szűr, tehát ha egy beteg emberen van rajta, ugyanolyan hatékonysággal szűri meg az általa kilégzett levegőt” – mondta Kállai Miklós.

A maszk szűrője cserélhető, maga a váz pedig sterilizálható – egyebek mellett ezért is döntött úgy másfél hónapja Boros Tamás, hogy kipróbálja: „Maszkot szinte mindenfélét használtunk a hosszú pandémiás idő alatt, a sebészi maszkoktól az N95-ös magasabb védettségi maszkokig. Az igazat megvallva mindegyik jól zár és jól szűr, de azt a fajta teljes lezárást, ahogy egy arcra igazodó szilikonmaszk zár, mint a KC-maszk, egyik sem tudja megadni.”

A termék iránt már több kórház is érdeklődött.