Szuperparkkal bővül a bécsi Aspern Seestadt

Harmincezer négyzetméteren épül a bécsi okosváros, Aspern Seestadt multifunkciós parkja. Esőkertek, játszóterek, sportolásra alkalmas eszközök, kutyafuttató, ivókutak és sok-sok zöld gondoskodnak a lakók jólétéről. (Képek: Fürthner és Houdek)

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett, ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti „Am Seebogen“ kerületben épülő Elinor-Ostrom Park, mely nevét az első, nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag jövőre épül meg. Ezzel ez lesz a negyedik hasonló park Aspernben.

A hatalmas zöldfelület Bécs többi parkjához hasonlóan nagyban hozzájárul a nyári hősziget-jelenség ellensúlyozásához, ezzel pedig Bécs még közelebb jut ahhoz, hogy „klímavédelmi mintavárossá” váljék. A park megépülésével még több lehetőségük lesz a környékbelieknek ha friss levegőt szívnának, vagy sportolni szeretnének, ami azért különösen fontos, mert a jövőben várhatóan az átlagosnál magasabb lesz a gyerekek és fiatalkorúak száma a kerületben.

A harmincezer négyzetméteres parkban 170 fa árnyékában hűsölhetnek majd az asperniek és helyet kap itt a többi között egy vízi játszótér is. A játszótéren fröcskölő szivattyúk, vízsugarak, hatvan négyzetméteres homokozó, két hintahajó, három függőágy, egyensúlyozó- és mászóeszközök, két torony és tizennégy szikla (ún. vándorkő) szolgálja majd a gyerekek (és felnőttek) szórakozását. A napsugarak ellen árnyékoló pergolával szerelik fel a játszóteret. A park déli részén forgalmi akadályokkal, például beépített villamossínnel ellátott biciklis játszótéren gyakorolhatják a kicsik a különféle közlekedési helyzeteket.

Aki sportolni szeretne, talál itt majd röplabda-, kosárlabda- és focipályát, illetve kültéri fitneszpark és parkour-pálya is épül. A három ivókút és a hatszázhúsz négyzetméteres kutyafuttató még vonzóbbá teszi a parkot, amely természetesen akadálymentesített lesz, így minden igényt kielégít majd.

Seestadt madártávlatból © MA 18 / C. Fürthner

Vízi játszótér © MA 42 / C. Houdek