TASZ: tegyék nyilvánossá, hogyan kell regisztrálni Orbán Viktor sajtótájékoztatóira!

„Elképesztő ködösítéssel igyekszik a kormány összezavarni a közvéleményt azután, hogy több szerkesztőséget – köztük az egyik legolvasottabb online portál, a 24.hu stábját – nem engedtek be a csütörtöki „Orbáninfóra”.

Miközben már az is rendhagyó alkalomnak számít, hogy a miniszterelnök – egy évben egyszer – egyáltalán kiáll a kormánytól független sajtó munkatársai elé, teljesen önkényesen dől el, hogy ki élhet ezzel a lehetőséggel és ki nem” – hangsúlyozza állásfoglalásában a jogvédő szervezet.

Little white people that STOP you from doing the wrong

Az Átlátszó, a Direkt36 vagy a Mérce sem jutott be az évindító kormányfői sajtótájékoztatóra. A 24.hu-nak 24 órán belül háromféle magyarázatot adtak elő a kizárás indokáról.

„A probléma nem ma kezdődött, évek óta teljesen átláthatatlan a Kormányinfóra történő regisztráció folyamata, így az újságírók soha nem tudhatják, hogy mit, mikor és hogyan kell tenniük azért, hogy bejuthassanak az eseményre – kivéve azokat, akiket jó előre tájékoztatnak ennek pontos menetéről. Annak érdekében, hogy tisztábban lássunk a kérdésben, a TASZ már korábban pert indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen: a nyertes per nyomán pedig kiderült, hogy a Miniszterelnökségen nincs felelőse a regisztrációs kérelmek kezelésének, és az sincs meghatározva, hogy mit és milyen szempontok alapján válaszolnak a megkeresésekre.

Ha van olyan esemény, ami kiemelt közérdeklődésre és így sajtófigyelemre tart számot, akkor az egy miniszterelnöki sajtótájékoztató. A végrehajtó hatalom és annak feje köteles a nyilvánosságot a lehető legszélesebb körben tájékoztatni, aminek egyik eszköze, hogy az országosan ismert, nagy elérésű online lapok újságíróinak rendelkezésére áll, a kérdéseikre válaszol. Ebből az is következik, hogy a kormánynak időben megismerhetővé kell tennie a regisztráció folyamatát, és ezt a nyilvánosság elé kell tárnia.”

A harmadik magyarázat már a kormányinfó másnapján érkezett, ezúttal Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nyilatkozott úgy, hogy az eseményre azok a szerkesztőségek kaptak meghívást, amelyek munkatársai rendszeresen részt vesznek az év közben megtartott Kormányinfókon, ahol Orbán Viktor helyett Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel kell beérniük az újságíróknak.

Látható, hogy elképesztő ködösítés övezi a 24.hu távoltartását: a kormány előbb megpróbálja áttolni a felelősségét az újságírókra, majd aztán saját, önkényes belső szabályaira hivatkozik, ami a külső szemlélőt teljesen összezavarja, és újfent bizonyítja, hogy Magyarországon a dezinformáció egyik fő terjesztője a kormány.

A probléma nem ma kezdődött, évek óta teljesen átláthatatlan a kormányinfóra történő regisztráció folyamata, így az újságírók soha nem tudhatják, hogy mit, mikor és hogyan kell tenniük azért, hogy bejuthassanak az eseményre – kivéve azokat, akiket jó előre tájékoztatnak ennek pontos menetéről.

Azért, hogy tisztábban lássunk a kérdésben, a TASZ már korábban pert indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen: a nyertes per nyomán pedig kiderült, hogy a Miniszterelnökségen nincs felelőse a regisztrációs kérelmek kezelésének, és az sincs meghatározva, hogy mit és milyen szempontok alapján válaszolnak a megkeresésekre.

Ha van olyan esemény, ami kiemelt közérdeklődésre és így sajtófigyelemre tart számot, akkor az egy miniszterelnöki sajtótájékoztató. A végrehajtó hatalom és annak feje köteles a nyilvánosságot a lehető legszélesebb körben tájékoztatni, aminek egyik eszköze, hogy az országosan ismert, nagy elérésű online lapok újságíróinak rendelkezésére áll, a kérdéseikre válaszol. Ebből az is következik, hogy a kormánynak időben megismerhetővé kell tennie a regisztráció folyamatát, és ezt a nyilvánosság elé kell tárnia. Ellenkező esetben

marad az önkényeskedés és az egymásnak ellentmondó magyarázatok arról, hogy az adott stáb miért nem léphet be a sajtótájékoztatóra, valamint ennek következménye: a nyilvánosság további szűkülése.

Amíg nem átlátható a regisztráció folyamata, addig akaratlanul is ugyanazt a magyarázatot találjuk az egyes lapok távoltartására: azt, hogy a kormány nem akar felületet adni arra, hogy számára kellemetlen tudósítások szülessenek a kritikus sajtó részéről.

Részletek a TASZ honlapján; tessék kattintani!