Tehetségesek tehetségekről – újságíró-pályázat

A Média a Tehetségekért Díj arra ösztönzi az újságírókat és a média munkatársait, hogy még többet foglalkozzanak a fiatal tehetségekkel, a sikeres fiatalokkal (sportolók, művészek, tudósok), képzési és felkészülési hátterükkel, pályaválasztásukkal, lehetőségeikkel és eredményességükkel.

Ezek a fiatalok kiemelkedő értékeket képviselnek a tehetségüket, de ugyanakkor a küzdeni tudásukat, a kitartásukat és a céltudatosságukat tekintve is. Ilyen értelemben igazi példaképek lehetnek kortársaik számára.

A pályázati anyagok témája: Sikeres vagy tehetséges fiatalok (30 éves korig) pályafutásának és eredményeinek bemutatása, akik a sport, művészet, tudomány területén kiemelkedő képességről árulkodnak, és ezt már jó eredményekkel is bizonyították, de a nyilvánosság előtt esetleg kevéssé ismertek. A bemutatás témája lehet akár kettős portré „mester és tanítványa” témában.

Az írott vagy elektronikus sajtóban 2016. november 1– 2017. október 31. között megjelent bármely írással, cikkel, interjúval, riporttal, összeállítással lehet pályázni – terjedelmi korlát nélkül, amely a megadott témával foglalkozik.

Pályázati kategóriák:

  • online
  • nyomtatott médium
  • rádió
  • tévé és videó

Egy pályázó több kategóriában is pályázhat, de legföljebb 3 pályamunkát adhat be.

Ha sorozat formájában mutatnak be fiatal tehetségeket, a bíráló bizottság kéri, hogy ebben az esetben is legföljebb 3 megjelenést válasszanak ki, és a leírásban utaljanak a sorozat további részeire.

Pályázhatnak újságírók az írott, a nyomtatott és elektronikus sajtó munkatársai közül, akik Magyarországon bejegyzett médium külső vagy belső munkatársai (szerkesztő, újságíró, szabadúszó, megbízásos stb.), blogok, vlogok szerzői.

  • Blogszerzők az online, vlogszerzők a tv-videó kategóriában pályázhatnak. Csak rendszeresen publikáló blog- vagy vlogszerzők anyagait tudjuk értékelni.
  • Ha nyomtatott és online változatban is megjelent az anyag, kérik, hogy a print kategóriában nyújtsák be a pályázatot.
  • Határon túli magyar nyelvű médiumok munkatársainak pályázatait nem tudják fogadni.
  • Előző évben nyertes (1.-2.-3. helyezett) pályázótól csak a díj elnyerését követő második évben fogadnak be újra pályázatot.
  • Szerkesztőség is beküldheti munkatársa alkotását, de a díj ebben az esetben is egyéni az alkotót ismeri el.

A pályázatok benyújtási határideje:

2017. október 31.

Az elbírálás szempontjai:

A művek legyenek érdekesek, figyelemfelkeltők, példaértékűek és közérdeklődésre számot tartók. Adjanak megfelelő képet az adott fiatal tehetség személyéről, pályafutásáról, felkészüléséről, szakmai hátteréről, céljairól és azokról a közvélemény számára kevésbé ismert specifikus körülményekről, amelyek között egy fiatal tehetségnek az adott területen meg kell küzdeni az érvényesülésért.

A döntést a szakmai zsűri javaslata alapján az Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozza meg. Egy pályázó csak egy kategóriában nyerheti el a díjat.

A pályázatokat a www.tehetsegesfiatalok.hu oldalra kell feltölteni 2017. október 31-én éjfélig. A feltöltéshez kérik megadni a pályázó nevét, a médium nevét és a megjelenési időpontot, továbbá mellékelni a pdf-et (nyomtatott megjelenésnél), illetve a linket (online anyagnál és videó- vagy hangfájlnál).

Kategóriánként az első három helyezett pályaművet díjazza a kuratórium pénzjutalommal:
  1. helyezett: 300 000 Ft
  2. helyezett: 200 000 Ft
  3. helyezett: 100 000 Ft

Pályázati felhívás 2017