Ma múzeum a 150 esztendős osztrák–magyar hadihajó

A Magyar Posta bélyegkibocsátással emlékezik meg az S. M. S. Leitha Monitor szolgálatba állításának 150. évfordulójáról. A sorszámozott alkalmi bélyegblokk perforált és vágott változatban, Hefelle Glória grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült. A bélyegújdonság ma jelent meg.

Az S. M. S. Leitha, vagy közismert nevén Lajta Monitor a legrégebbi úszóképes osztrák–magyar hadihajó. 2010. augusztus 20-i ünnepélyes újra keresztelése óta a Lajta Monitor Múzeumhajó nevet viseli. 1870–72-ben építették Magyarországon, 1871. május 17-én bocsátották vízre, 1872. október 13-án állították szolgálatba és 1876. december 8-án esett át a tűzkeresztségen: testvérhajójával (S. M. S. Maros) együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézben lévő belgrádi erőddel.

Számos alkalommal bevetették az első világháború idején. Az 1920-as évektől 1994-ig, jó 70 évig a dunai folyamszabályozásban elevátorhajóként látták hasznát.

Szolgálati ideje alatt néhányszor felújították, átépítették, korszerűsítették, de a hajótest eredeti szerkezete számottevően nem változott meg. 1992. november 1-jén védetté nyilvánították, és 1993. október 6-ától a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményének tagja.

Széles körű hazai összefogással és az Európai Unió támogatásával 1996–2010 között több lépésben, az 1888–93 közötti állapotában állították helyre.

A blokk bélyegképén fent az egykori hajó képe, alatta pedig a hajótest – fordított állású – oldal- és felülnézeti szerkezeti rajzai láthatók. A blokk keretrajzán a mai, a felújított hajó látható a háttérben az Országháza épületével, utalva ezzel arra, hogy a nemzetközi jelentőségű technika- és hadtörténeti emlék 2014 óta múzeumhajóként ott horgonyoz és látogatható az idegenforgalmi idényben.

A bélyegblokkhoz kapcsolódó alkalmi borítékon az egykori monitor bélyegképen is bemutatott, nagyobb méretű képe ismétlődik. A bélyegző grafikáján az S. M. S. Leitha szolgálati bélyegzőjére utaló stilizált rajz látható.

A Lajta Monitor Múzeumhajó nemzetközi jelentőségű haditechnikai és hadtörténeti relikvia, a világ legrégebbi folyami páncélos hadihajója, a Magyar Honvédség tiszteletbeli zászlóshajója.