Tele a nemzetközi sajtó a Klubrádiót ért jogfosztással

A Fehér Ház a honlapján jelentette be, hogy Melania Trump fogadta David B. Cornstein nagykövetet. A First Lady a koronavírus elleni védekezésről és a magyar­–amerikai kapcsolatokról tárgyalt a Budapestre akkreditált nagykövettel, olvasható a nagyon szűkszavú közleményben, ami azzal zárul, hogy Melania Trump megköszönte az amerikai népnek nyújtott eddigi szolgálatait.

Rendkívül tehetséges és motivált egyetemistákkal találkoztam, amikor magam is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanítottam – írja a kanadai Hungarian Free Pressben publikált írásában Steven Kovacs a San Francisco-i Egyetemen filmművészetet tanító professzor, aki Fulbright ösztöndíjjal 2002–2003-ban tanított hazánkban. Steven Kovacsot filmkritikusként is ismerik, Oscarra is jelölve volt az Arthur és Lillie társrendezéséért, de például gyártásvezetőként dolgozott a Roger Corman alapította New World Picturesnél is. Az SZFE-ről leírja, hogy kiváló színházi- és filmrendezők, színészek, kameramanok, szerkesztők és díszlettervezők kerültek ki az egyetemről. Megállapítja, hogy Magyarországon a forradalmakat művészek és értelmiségiek robbantották ki – bizonyítja a magyar történelem, s példaként Petőfi által elindított 48-as forradalmat említi meg, illetve a Petőfi Kör által kibocsátott 16 pontos kiáltványt, amely szintén forradalomhoz vezetett 56 októberében. Orbánnak a hatalommal való visszaélését nehezen tűrik, és talán most is a művészek fogják megszabadítani az országot napjaink zsarnokától – véli Kovács István.

A Deutsche Welle sorra veszi, hogy Berlintől Hollywoodig ki mindenki fejezte ki eddig szolidaritását az SZFE mellett.  Wim Wendersnek, az Európai Filmakadémia elnökének leveléből is idéz a lap, kiemelve, hogy az ő akadémiája a hallgatókat és az egyetemi szenátust is mellszélességgel támogatja a függetlenségükért folytatott harcban, illetve felszólította az újonnan kinevezett vezetőt, hogy hívja vissza a távozó vezetőséget és művészeket.

Az Al Jazeera, az egyik legismertebb és legnagyobb arab hírügynökség és televízió angol nyelvű hírei közé is felküzdötte magát Orbán Viktor azzal a mondatával, hogy más fajta „haditervre” van szükség a koronavírus újabb támadása során. A pandémiára vonatkozó hírtömb élére kiemelt címként került be az orbáni haditerv kifejezés. Ebből a hírfolyamból érdemes kiemelnünk, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra szólította fel a tagállamokat, hogy járuljanak hozzá a koronavírus gyógyítására és a vakcina kifejlesztésére létrehozott 15 milliárd dolláros alapítvány munkájához az elkövetkező három hónapban. Kiemelik a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatait is: Csaknem 28 millióan fertöződtek meg világszerte, ebből 19 millióan felgyógyultak és 906 ezer az áldozatok száma. Elveszítheti a kormánnyal kritikus Klubrádió a frekvenciáját – olvashatjuk a The Washington Postban az AP hírügynökség tudósítását, ami az Európai Tanács emberi jogi ügyekért felelős biztosának, Dunja Mijatovicsnak a véleményével indít, aki ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog erről, illetve a sajtószabadság megfosztásáról az illetékesekkel.  A cikk részletezi, hogy számos pert nyert meg a rádió, míg végül hétéves engedélyt kapott működéséhez, ám eközben országos lefedettségétől megfosztották. Bírálja a kormánykinevezettekkel feltöltött médiatanácsot, amelynek döntését sok esetben kompetenciájának hiánya, illetve az objektivitás mellőzése jellemezte. Az írás megjegyezi, mindezekkel ellentétben a sokszínű média és sajtópiac megteremtése lenne a feladata. Az International Press Institute, a neves Nemzetközi Sajtóintézet is hosszas elemzést közöl a Klubrádióval történtekről. Megállapítja, amennyiben az Európai Unió tétlenül nézi, hogy teljesen felszámolják Magyarországon a sajtószabadságot, addig semmi remény a frekvencia újbóli elnyerésére. Idézi Arató András Klubrádió-elnököt, aki cáfolta a hatósági döntés indoklásának igazságát. Az Intézet igazgatóhelyettese, Scott Griffen szerint ez a döntés csak azt bizonyítja, hogy Orbán a maradék sajtószabadságot is ki akarja irtani. Ahogy a The Washington Post, úgy a Nemzetközi Sajtóintézet is idézi a Klubrádió közleményét a cikkben. Nem mellesleg számos médium számolt be a szeptember 11-én történt,

a Klubrádiót érintő jogfosztásról: a többi között a Yahoo News, a Reuters, a Deutsche Welle, a régiónkat monitorozó Balkan Insight, Taiwan News, Der Spiegel, az osztrák közszolgálati ORF, az orosz nyelvű EURabóta a többi sajtóorgánummal együtt kiemelte, hogy az egyetlen és utolsó független rádió Magyarországon a Klubrádió.