Téli szállás sünöknek a bécsi temetőkben

Néhány esztendő óta a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A megkezdett sünvédelmi program alapján ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük. (Nyitó képünkön: téli álomra készülő sün Bécsben © Stadt Wien / MA 22)

Mivel ősszel a parkokban és más városi zöldterületeken a rend és tisztaság jegyében az utolsó lehullott falevelet is összegereblyézik, a városban élő vadállatok – mint a sün is – csak nehezen találnak olyan helyet, ahol a téli álom idejére biztonságosan elrejtőzhetnek. Éppen ezért hét bécsi temetőben 2015-ben sünvédelmi programba kezdtek.

A sírkertek nyugodt szegleteiben lehullott falevelekből és ágakból téli szállásokat alakítanak ki, amelyeket meg is jelölnek, nehogy széttúrja őket valaki. Ráadásul ezek a rakások nemcsak meleg téli búvóhelyként szolgálnak a sünöknek, hanem fontos élelemforrások is például az olyan nem vonuló madaraknak, mint a vörösbegy és az ökörszem. A levelek alatt keresgélve ugyanis mindig akad egy-egy rovar vagy lárva.

A kezdeményezésben a turisták által is kedvelt Bécsi Központi Temető (Wiener Zentralfriedhof) is részt vesz, amelynek csaknem 2,5 négyzetkilométeres területén számos állatfaj képviselteti magát. Élnek ott őzek, vörösvércsék, mezei hörcsögök, nyest, borz és többféle béka is. Mókusból pedig annyi van, és annyira kezesek, hogy a látogatók csak Hansinak becézik őket és gyakran megkínálják őket dióval, mogyoróval.