Természetes emberi pillanatokat őriznek a rádiós fotóművész képei

Képek majdnem szöveg nélkül címmel nyílt meg Budapesten, a Cultiris Galériában (XIII., Szent István körút 26., Örkény István könyvesbolt) Arató András fotókiállítása. A szerző a Klubrádió vezérigazgatója, így nem csoda, hogy a kiállított portrék nagy része interjú közben készült, hiszen az alanyok közül majd’ mindannyian megszólaltak már a rádióban.

A fotós és méltatója.

Az, hogy mégsem egyszerű arcképeket látunk, az annak köszönhető, hogy Arató András több rétegűvé tette a képeket azáltal, hogy az alanyok portréját összekomponálta a tőlük kapott dedikációkkal. Így a kiállított képek fotográfiai, tipográfiai és grafikai kompozíciók is egyben.

A fotózás körülményeiből adódóan a képek nem gondosan bevilágított, beállított, míves portrék, amelyeknek az a dolguk, hogy idealizált képet őrizzenek meg az alanyról, hanem az adott fényviszonyok mellett megragadott, intim, természetes emberi pillanatok.

Eifert János fotográfus, fotóművész, fotóriporter megnyitója közben és után is különös érzés volt, hogy szinte nem váltak külön csoportra a galéria szűk terében nézelődő látogatók, olyan volt, mintha a közeli képeken ábrázolt portréalanyok velünk együtt sétálgattak volna a kiállításon.

Az érdeklődők között egyszer csak mintha szembe jönne velünk Komoróczy Géza Széchenyi-díjas magyar hebraista, assziriológus, író, történész, ránk (is) mosolyogna (az öt évvel ezelőtt elhunyt) Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, vagy éppen rólunk készülne felvételt készíteni (a már két éve halott) Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas fotóriporter, a Magyar Sajtófotó-pályázat és -kiállítás szellemi atyja.

Talán ez a személyesség a legnagyobb titok, amivel Arató András közel hozza hozzánk a képeket és közel visz minket alanyaihoz. A találkozás pillanata igazi élmény a kiállítás látogatóinak.

Ha kiállítás-megnyitóról írunk, ilyenkor szoktuk felsorolni a neveket, akik a képeken láthatók. Én ezt most szándékosan nem teszem, inkább azt javaslom, hogy menjenek el február 16-ig a Cultiris Galériába és éljék át a találkozás élményét.

Azért is érdemes ezt megtenni, mert aki a helyszínen felajánl harmincezer forintot a Klubrádió támogatására, választhat egy képet a kiállítottak közül, amelyet Arató András neki ajándékoz.