A The Black Birds újabb Beatles-albumokat dolgoz fel

A hevesi megyeszékhely a Korona Szállójában – a kontinensen másodikként – nyílik Beatles-múzeum (az első természetesen Liverpoolban működik.) Ifj. Hoffmann György, a zenekar dobosa, egyik alapító tagja nemrégiben a Klubrádió Kék ördögök című műsorában kijelentette: az együttes többi tagjával együtt nagyon büszke erre. NemesNagy Péter, a sorozat műsorvezetője, szerkesztője ebből az alkalomból meghívta Dobos Lászlót, a The Black Birds énekesét és gitárosát is, aki szintén a kezdetektől tagja a zenekarnak.

A múzeumot a jövő pénteken Bródy János nyitja majd meg – tájékoztattak a szervezők. Ifj. Hofmann György a rádióműsorban elmondta: a múzeum Peterdi Gábor ésMolnár Gáborgyűjteményére építkezik.” Maga az elnevezés, az Egri Road Peterdi Gábor ötlete.Molnár Gáborvolt az egyik szerzője a nyolcvanas években megjelent „Halhatatlan Beatles” című könyvnek, s a televízió Wurlitzer című műsorában volt négyrészes Beatles-összeállítása, klubokat is szervezett.  

Korszerű, multimédiás rendszerekkel dolgozik a múzeum, ahol ritkaságok láthatók és hallhatók. Korabeli újságokba lehet  „belelapozni”. A látogató besétálhat a sárga tengeralattjáró, a Yellow Submarine belsejébe. Az egri Uránia moziban vetítik az Egy nehéz nap éjszakája (A Hard Day’s Night) című, 1964-ben készült legendás filmet, amelyet tavaly mutattak be felújítva a fővárosi Uránia moziban. A Black Birds – akárcsak Budapesten – eljátszik néhány dalt erről a nagylemezről. Este 9 órától a Dobó téren, Eger központjában nagy koncertet ad majd a Black Birds legénysége.

Dobos László elmondta: május 9-én az A38 Hajón tartandó előadásukban elhangzik majd a Let It Be és az Abbey Road teljes anyaga. Régóta készülnek erre, „igazi” vonósokat és fúvósokat kértek föl a koncertre.

  

A Beatles  pályafutásának második szakaszában nélkülözhetetlen hangszere volt a szitár, amelyet Kozma András szólaltat meg a Black Birds koncertjein. Ő Ravi Shankar indiai szitárművész egyedüli  európai tanítványa, emellett George Harrison jó barátja volt. A BlackBirds 2013-ban, George Harrison–Ravi Shankar-emlékkoncerten a Kalkutta-trióval fellépve vetette be a először ezt a hangszert. A koncertet üdvözölte Olivia Harrison, a Beatles szólógitárosának özvegye is.

A Black Birds mostanában nem kötődik egyetlen állandó klubhoz, inkább több helyen, többféle közönséget szólít meg – mondta el Dobos László. Többféle műsora van a zenekarnak, amelyet a helyszínnek megfelelően variál. Az A38 Hajón általában a Beatles későbbi, pszichedelikus dalaiból állítjq össze a programot. A Black Birds gyakorlatilag az egész Beatles-reperoárból játszik.

Szeptemberben az A38 Hajón bemutatja az 50 éve megjelent Rubber Soul nagylemez anyagát. Magyarországra érkezik a kanadai Hal Bruce énekes-gitáros, akivel a Black Birds tagjai  Liverpoolban találkoztak, s ő szervezte kanadai az együttes fellépéseit.

A zenészek elmondták: 11 évvel ezelőtt  nem volt nehéz a Beatlest választani, hiszen ezt szerették a legjobban, ez volt a legfontosabb számukra.      

A zenekar kipróbálta magát a színház világában is. Mikó István rendezésében főszereplője volt a Bolond a hegytetőn című produkciónak. A műsort felkérésre időnként előveszik.

A másik találkozás a színházi világgal:Miklós Tibormusical-színész, szövegíró rendezésében, a Rock Színházzal összeállították a „Mágikus misztikus utazás Bors őrmester árva szívek klubjának zenekarával” című darabot.Miklós Tibortragikus halála miatt csak néhány előadás valósulhatott meg.  Bár élvezték, hogyMiklós Tiboráltal fordított kitűnő szövegeivel magyarul énekelhették a dalokat, saját koncertjeiken ezt nem teszik, s „nem fér bele”a Beatles-dalok átdolgozása sem. Eredeti hangszerekkel, eredeti nyelven adják elő a Beatles-számokat. Az életmű így teljes és hiteles.

Nem divatból választották a Beatlest, hiszen alakulásokkor, 2004-ben, kifejezetten „ellenszél” volt – jelentette ki Hoffmann György. A zenekar dobosa egyébként eltökélt gyűjtője a Beatles zenéjének, relikviáinak, nyolc-kilencéves korában kezdte. Időről-időre kölcsön adja kincseit, legutóbb is ezt tette az Uránia Nemzeti filmszínházban tartott vetítés, a belvárosi VAM Design kiállításá, meg a Rockmúzeumban.    

A Black Birds nem szerez saját dalokat, de a tagoknak vannak saját formációjuk, ahol ki tudnak teljesedni. Nagy élmény: Hoffnann Gyuri személyes is találkozott Ringo Starral, Dobos Laci pedig Paul McCartneyvel.

A jelenleg Hajba Imrével (basszusgitár, ének) és Hajba Áronnal (gitárok, ének) felálló csapat évek óta játssza az Illés- és a Fonográf-együttes dalait is FG-4 néven. Fellép az Illés Klubban is.

 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.