Tízek

(Szénási Sándor jegyzete) A Forbes listája ugyanis csak a hatalomról szól, kormánypárti és ellenzéki hatalomról, ami az elmúlt néhány évhez képest is további keletre sodródást jelent, amennyiben a befolyáshoz pénz kell, korrupció és főhivatal.

A Forbes magazin közzétette a legbefolyásosabb magyar nők listáját, és mit tesz isten, az első, harmadik, negyedik és ötödik helyen is nagyon-nagyon kormányközeli emberek állnak, konkrétan Novák Katalin, Varga Judit és Mager Andrea miniszterek, illetve egy kormánybiztos, Schmidt Mária, a második helyet pedig a kormányfő lánya foglalja el. Hatodik Dobrev Klára, a hetedik Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a nyolcadik Müller Cecília, őt Lévai Anikó követi, a tizedik Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, a +1 pedig Karikó Katalin a BionTech AG vezető alelnöke, akinek két vakcina kifejlesztéséhez is komoly köze van, szerfölött büszkék is vagyunk rá, hogy magyar, de ettől még nincs az első tízben.

Mármost az első mondatban a jóisten emlegetése nem azt célozta, hogy a Forbes a kormányhoz dörgölőznék, ez fel sem vetődik, a befolyásmérőjük nyilván hiánytalanul és torzításmentesen működik. Csak hát a kategória, amelyben a médiakultúra, és üzlet mellett az említett szereplőket felmérték, nem a politika, hanem a közélet nevet viseli, viszont a közélet a társadalmi élet teljes nyilvánosságát jelenti, az ott aratott sikerek pedig az éhező családok helyzetéből világbotrányt csinálni tudó aktivistától egy hiteles médiaszereplőig terjednek: ez utóbbinak józan és értelmes véleményére milliók hallgatnának. Lehet persze, hogy ezt később megbánnák, de hát a listán nyomuló hatalomemberekhez képest ez is üdítő változatosságot jelentene.

A Forbes listája ugyanis csak a hatalomról szól, kormánypárti és ellenzéki hatalomról, ami az elmúlt néhány évhez képest is további keletre sodródás, amennyiben a befolyáshoz pénz kell, korrupció és főhivatal. Ez már az üzleti kategóriában is megjelenik, korábban a befolyásos nők listáján a Spar, a Mavir, a Shell Hungary, a Gránit Bank, a Volán, vagy éppen a Magyar Posta elnökei szerepeltek, most azonban a harmadik helyen már Mészáros Beatrix áll, és ezt kommentálni is fölösleges. Egyébként kár, hogy Mészáros Lőrinc nem nő, ő annyira első lenne, hogy annyira gyémántfokozatú első hely már nincs is.

Biztos vagyok benne, hogy tele vagyunk tehetséges, hatni tudó, vállalkozó szellemű csodálatos emberekkel, nőkkel és férfiakkal, akik, ha tehetnék, amit tenni akarnak és tudnak, a közélet szónak újra lenne jelentése, és az a rohadt csónak nélkülünk sodródnék tovább keletre.

Hol vannak?