Tizennégymillió forintra perli az állam a Greenpeace-t és Kishantost

Miként az Infovilág is hírt adott róla, tavaly áprilisban a Greenpeace jogkövetően és békésen demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. A folyamatban lévő birtokvédelmi perek ellenére az „új bérlők” művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.

A tiltakozás elenére az NFA nemhogy megakadályozta volna az öncélú pusztítást, de privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel, amely a gazdasághoz vezető közutakat is lezárta.

(Az erről készült fotók ITT láthatók.)

Az NFA a többi között ennek a biztonsági szolgálatnak a díját, valamint a 14 millió forint késedelmi kamatait, és a teljes perköltséget akarja megfizettetni a két szervezettel. A per első tárgyalása november 10-én 10 órakor kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (Budapest, II., Varsányi Irén utca 40–44.).

A Greenpeace 8,30-tól 9,30-ig békés, demonstrációt szervez a bíróság épülete elé, melyre máris számos szervezet jelezte részvételét. A demonstráción kihajtatott búzából kirakjáuk a „BÁTORSÁG” feliratot, amelynek egy-egy darabkáját a résztvevők haza vihetik. A csatlakozó szervezetek logóit egy-egy élőkép céljából a résztvevők egy-egy táblán a magasba tartják.  

 

 

FRISSÍTÉS: 2015. november 10., 10:43:

Felfüggesztették az állam 14 millió forintos kártérítési keresetét Kishantos és a Greenpeace ellen 

Nem született ma döntés abban a 14 millió forintos kártérítési perben, amelyet a magyar állam indított Kishantos és a Greenpeace ellen. A részletekről az Infovilág tegnap beszámolt, a tudósítás itt olvasható, tessék kattintani!

A bíróság épületénél a per kezdete előtt több mint 30 szervezet részvételével százfős, békés demonstráció zajlott a bíróság épületénél. Képek a megmozdulásról ITT .

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Greenpeace ezt írja:

„…Hiszünk benne, hogy az államnak elemi érdeke, hogy minden erejével támogassa a jól működő, a természet és a magyar emberek egészségét szolgáló biogazdaság működését. Ha azonban egy állam a rövid távú gazdasági érdekeinek rendeli alá állampolgárai védelmét, ott kötelességünk megszólalni.

2014. áprilisi demonstrációnk célja az alapszabályunkban rögzített küldetésünknek megfelelően a természet és az emberi élet védelmének és megőrzésének előmozdítása volt – és hitünk szerint a magyar alaptörvény szellemének is megfelelt, amely rögzíti mindenki jogát az egészséges környezethez (XXI. cikkely).

A mostani perben említett demonstrációnk is törvényes volt, melyet a gyülekezési jog szabályai szerint szerveztünk meg. Ezt igazolja az is, hogy akciónkkal kapcsolatban sem az NFA részéről nem történt büntetőjogi feljelentés, sem a rendőrség nem jelezte, hogy rendezvényeink jogsértőek lettek volna. Fentiek miatt arra kértük a bíróságot, hogy az NFA keresetét utasítsa el.

A per mai első tárgyalásán a bíróság a folyamatban lévő egyéb perek lezártáig felfüggesztette az ügyet.

„Bízunk a független bíróság elfogulatlan ítéletében, amely hitünk szerint nem adhat helyt egy ilyen abszurd kártérítési igénynek. Ha kell, perről perre nyerjük vissza a kishantosi ökológiai mintagazdaságot, és mozgósítjuk a társadalmat az ökológiai gazdálkodásért és a szabad véleménynyilvánításért való bátor kiállásra” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

A mai napot a Greenpeace a bátorság napjának hirdette meg, mely alkalomból a per kezdete előtt 30-nál több szervezet és mintegy 100 magánszemély fejezte ki szolidaritását a bíróság épülete előtt. A résztvevők „A bátorságot nem lehet beszántani” címmel egy közös nyilatkozatot is kiadtak.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.