Több a beteg Hispániában, mint Kínában

(Alicantei tudósítónktól) A világ harmadik legfertőzöttebb országa lett Spanyolország. Ma reggel átugrottuk a listában előttünk álló Kínát, ahol 82 ezernél meg tudták állítani a koronavírus-járvány terjedését. Spanyolországban hivatalosan 85 195 beteget tartanak most nyilván. A halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában ismét meghaladta a 800-at. (A nyitó képen: beteggel rohannak kezelésre Katalóniában; foto: Economia Digital)

Megelőztük Kínát a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott országok listáján. A távol-keleti nagyhatalom 82 ezer fő környékén meg tudta fékezni a vírus terjedését, Spanyolország azonban még messze van ettől. Ma déli adatok szerint hivatalosan 85 195-en betegedtek meg eddig, közülük 5231-en szorulnak intenzív ellátásra és 812-en vesztették életüket az elmúlt 24 órában.

(Fotó: John Hopkins Egyetem)

A legelkeserítőbb adat azonban az egészségügyi dolgozókat sújtja: pozitív eredményük miatt már 12 ezer szakember volt kénytelen félbeszakítani a küzdelmet a járvány ellen. Orvosok, ápolók kerültek karanténba, javarészt otthonukban lábadoznak. Néhány nappal ezelőtt még “csak” 9400 egészségügyi dolgozó volt koronavírusos.

(Fotó: El Diario)

Pozitív lett a tesztje az egészségügyi riasztási és veszélyhelyzeti koordinációs központ igazgatójának, Fernando Simónnak is, aki naponta tájékoztatta a sajtót a legfrissebb hírekről. Őt most egy ideig nem láthatjuk a televízióban, helyette Salvador Illa egészségügyi miniszter tájékoztatta az újságírókat délután.

(Fotó: Sueldos Públicos)

Fernando Simón mellett egy másik politikus, Barcelona ex-polgármestere, Xavier Trías is kórházba került.

Az intenzív osztályok továbbra is túl vannak terhelve. A katalánok jelezték ma, hogy összesen 1500 intenzív ágyuk van és ezek 84 százalékát koronavírusos fertőzöttek gyógyítására használják. Valószínűleg napokon belül elkezdik a betegeket átszállítani azokba a provinciákba, ahol még van hely. Az egészségügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy külföldről szerződtessen orvosokat, így véve le a teher egy részét a még praktizálni tudó spanyol doktorok válláról.

Folyamatosan landolnak a gyorsteszteket és az egészségügyi védőfelszereléseket szállító repülők. Érkezés után a lehető leggyorsabban igyekeznek szétosztani  az eszközöket a tartományok között, hogy mindenki elkezdhesse a vizsgálatokat, kiszűrve ezzel a vírus hordozóit, ezáltal pedig megfékezve a járvány terjedését. A mellettünk lévő városban, Santa Polában ma már vizsgálták a rizikócsoportba tartozókat, a katalánok pedig 40 ezer tesztet végeztek el és megérkezett hozzájuk a következő, 25 ezres szállítmány is. 

A kormány hétvégén tovább szigorította a rendkívüli intézkedéseket: mától április 9-ig leálltak azok a cégek, melyeknek a tevékenysége nem létfontosságú. Az élelmiszer- és gyógyszeripart, mezőgazdaságot, médiát, áram, – víz- és gázszolgáltatókat nem érinti a korlátozás.