Bezárnak a diszkók, rövidül a kaszinók nyitva tartása Katalóniában

(Alicantei tudósítónktól) Bezáratja a diszkókat és rövidíti a kaszinók nyitva tartását a katalán elnök. Mától lép életbe a szigorítás azért, mert a katalán gócpontok többsége az éjszakai szórakozóhelyeken alakult ki. Norvégia eközben bejelentette, hogy karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket, a francia elnök pedig nem javasolja állampolgárainak, hogy a katalán tengerparton töltsék a nyarat. A spanyol külügyminiszter a bejelentésekre úgy reagált: Spanyolország biztonságos, ugyanolyan gócpontok vannak itt, mint bárhol máshol.

Vége az éjszakai életnek Katalóniában – legalábbis egy időre. A közösség kormánya úgy döntött, hogy a diszkóknak, tánctermeknek, továbbá a fiesztáknak és az éjszakába nyúló előadásokat szervező helyeknek be kell zárniuk 15 napra.

laopiniondemurcia.jpg

Kép: La Opinion de Murcia

Emellett a kaszinóknak és más játékteremnek éjfélkor haza kell küldeniük a vendégeiket. Utóbbi rendelkezés Katalónia legfertőzöttebb régióiban a bárokra, éttermekre, tengerparti étkezdékre is vonatkozik, így nekik is módosítaniuk kell a nyitva tartásukat. Egyebek között a barcelonai, gironai és a figueresi bártulajdonosokat érinti az új szabályozás. 

Azért döntött a szigorítás mellett a katalán vezetés, mert még pénteken is több mint 1300 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A katalán járványügyi helyzet súlyosbodásáért az éjszakai szórakozóhelyeken és egyéb közösségi tereken összegyűlőket teszik felelőssé, akik a mulatozás és az alkoholfogyasztás hevében nem tartják meg a higiéniai és távolságtartási előírásokat.

Norvégia ismét karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket. Az ország külügyminisztere bejelentette: péntek éjféltől lép életbe a szigorítás, mert aggasztja a kormányt a spanyolországi gócpontok és betegek nagy száma. A döntés értelmében hétvégén már kötelezően tíznapos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Spanyolországból utaznak be Norvégiába.

turismotenerife.jpg

Kép: Cinco Días – El País

Nem zárja le a határokat, de nem ajánlja a katalán nyaralást a francia miniszterelnök. Jean Castex úgy fogalmazott: senki se töltse a nyarat katalán területen mindaddig, amíg nem javul a helyzet. Hozzátette azt is, hogy a francia kormány megerősíti a határellenőrzést és a reptéri kontrollokat is azoknál a beutazóknál, akik a legfertőzöttebb országokból érkeznek.

A brit miniszterelnök Boris Jonhson is elővigyázatosságra szólította fel állampolgárait. Elsősorban a barcelonai és a zaragozai gócpont elkerülését javasolja a briteknek. Az aragón kormány pénteken 315 új beteget jelentett be, közülük 232-t Zaragozából, 45-öt Huescából és 38-at Teruelből.

Jean Castex, Franciaország miniszterelnöke (Kép: La Vanguardia)

Spanyolország biztonságos – így reagált a norvég karantén és a francia ajánlás hírére a spanyol külügyminiszter. Arancha González Laya a CNN-nek adott interjújában úgy fogalmazott: Spanyolországban ugyanúgy vannak gócpontok, mint bárhol máshol a világban, ettől függetlenül az ország biztonságos és az autonóm közösségek mindent megtesznek azért, hogy a vírust féken tartsák. González Laya szerint Spanyolország az egyike azoknak az államoknak, ahol a legtöbb tesztet és a legaktívabb nyomkövetést végzik el azért, hogy ne terjednek tovább a betegség. A külügyminiszter emellett nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy legyenek óvatosak és elővigyázatosak a családi és baráti összejöveteleken, de legfőképpen akkor, ha diszkóba, éjszakai szórakozóhelyekre mennek, mert ezeken a helyeken alakult ki a gócpontok többsége és emiatt született meg a katalán kormány drasztikus döntése.

la_region_internacional.jpg

Arancha González Laya külügyminiszter (Kép: La Región Internacional)

Kórházba vitték a Fuenlabrada futball-klub egyik koronavírussal megfertőződött játékosát. A csapatban már 16 embernek lett pozitív a tesztje, jelenleg egy a coruñai hotelben vannak elszigetelve. Egyiküket pénteken kórházba kellett szállítani megfigyelésre, mert romlott az állapota.

ondacero.jpg

A CF Fuenlabrada egyik játékosa (Kép: Onda Cero)

Madrid is szigorításokat vezet be jövő héten – jelentette be az egészségügyi hivatal egyik tanácsadója. Nem közölt konkrét információkat, de annyit elmondott, hogy várhatóan korlátozni fogják a baráti és családi találkozókon részt vevők számát, valamint határt húznak a bárok teraszán leültethetők számában is. Emellett a madridi kormány tervében az éjszakai élet szigorúellenőrzése is szerepel. A részleteket a jövő héten közlik.

rtve_8.jpg

Fotó: RTVE

Spanyolországban jelenleg 281 aktív gócpontot figyelnek az egészségügyi hatóságok. Pénteken Valencia újabb 4-et jelentett be, köztük Monforte del Cidből és Eldából. A katalán Lleidában egy menekülteket befogadó szállásról jelentettek 25 beteget, Valladolidban 3 fertőzött fiatal miatt kezdtek el vizsgálódni, Navarra pedig 93 pozitív esetet közölt, négy a 2-es fázisba visszaléptetett Mendillorri negyedhez tartozik, a többi esküvőn, illetve családi összejövetelen fertőzte meg egymást.