Telkes Mária – Boston (USA)

Napjainkban az alternatív energiaforrások között előkelő helyen szerepel a napenergia. Kevesen tudják azonban, hogy ennek gyakorlati felhasználása elválaszthatatlan egy magyar születésű, ám tudását az Egyesült Államokban tökélyre fejlesztő, az eredményeket pedig a gyakorlatban hasznosító hölgytől, akit „Napkirálynő” (Sun Queen) néven említettek pályatársai és civil tisztelői egyaránt.

Dr. Telkes Mária.

A tudós asszony, Telkes Mária (1900–95) Budapesten született, itt járt egyetemre (ami akkor még nem volt általános lányok esetében, pláne reál szakon), és 24 évesen már a fizikai kémia doktoraként kapott nehezen visszautasítható meghívást Clevelandben konzulként működő nagybátyjától. Előbb ott fejlesztette tovább és hasznosította tudását, majd 1939-ben Bostonba költözött, ahol a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tanáraként és kutatójaként folytatta pályafutását.

Akkortól a figyelme leginkább a napenergia felhasználása köré összpontosult. S ami igazán lényeges: ismereteit szinte a kezdetektől a gyakorlati hasznosításra is fordította. Munkássága és szabadalmai máig hatást gyakorolnak a világ energiagazdálkodására.

Már 1934-ben – egyetlen tudósként – bekerült a The New York Times válogatásába, amely Amerika tizenegy legsikeresebb asszonyát mutatta be.

Ő tervezte 1948-ban a Boston melletti Doverben a világ első napháza, a Dover Sun House fűtési rendszerét, mely akkoriban technológiai szenzációnak számított. Ez volt az első, kizárólag napenergia hasznosításával fűtött kísérleti lakóépület. (Érdekesség: a házba akkor egy magyar család költözött be!)

Sokat köszönhet dr. Telkes Máriának a környezetvédelem és azok a potenciális tengeráldozatok is, akiknek az életét egyik találmánya, a nap-desztillátor mentette meg. A második világháború amerikai pilótáinak napenergiával működő olyan sótalanító berendezést fejlesztett, mely ivóvizet állított elő tengervízből, így mentve meg a bajba jutott katonák életét. (Ez naponta mintegy liternyi tengervíz lepárlására volt alkalmas, fel is szerelték vele a pilótákat.) A tudós asszony tervezett napenergiával működő sütőt is, amely leginkább Indiában vált népszerűvé, ahol a sok napfény garantálta a háziasszonyoknak, hogy az olcsó (!) eszköz segítségével ételeiket kellőképpen átsüssék.

Telkes Mária munkásságát és sikerességét jelzi húsz szabadalma, száznál több tudományos publikációja és az általa elnyert tizenkét nemzetközi kitüntetés (köztük az Amerikai Tudományos és Kutatási és Fejlesztési Hivatal díja). Az amerikaiaknak a magyar tudósnő iránti tiszteletét az is jelzi, hogy iskolák névadója lett például Dél-Karolinában, Ohióban, San Francisco-ban.

Nem alapított családot az óceánon túl. Az amerikai karrier mellett is megőrizte magyarságát, élete végén, kilencvenöt évesen – hét évtized után – tért haza, s még abban az évben, 1995-ben elhunyt Budapesten.

Steve Jobs-szal és Gábor Dénessel egyidejűleg, 2012-ben az Egyesült Államokban Telkes Máriát is posztumusz beválasztották a Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnokába (National Inventors Hall of Fame), amely az emberiség javát szolgáló újítások elismerését és bemutatását szolgálja.

Köszönöm Dunai Péter barátom segítségét. Képek: kepmas.hu és https://alltogether.swe.org/