Kurz kancellár kutyaszorítóban

Az osztrák kancellár visszautasítja a gyanúsítást, miszerint köze volna bármiféle korrupciós ügyhöz vagy hűtlen kezeléshez. A rendőrség Kurz bizalmi embereinél, az Osztrák Néppárt székházában, minisztériumokban és egy médiacsoportnál razziázott szerdán.

A koalíciós partner zöldek kivárnak, az ellenzéki szociáldemokraták és a Szabadság párt is Sebastian Kurz lemondását követelik.

Kurz a történtekre reagálva arról beszélt az ORF adásában, hogy szerinte ezeket a mostani vádakat ugyanarra a logikára építették fel: néhány sms-t kiragadtak eredeti kontextusukból, illetve más összefüggésbe helyezték ezeket, így kreáltak bűnvádakat. Egészen biztos abban, hogy ezúttal is rövid időn belül megdől mind. Azt is hozzátette, szerinte nincs semmi rendkívüli abban, hogy egy közvéleménykutató állami-, párt- és médiamegrendelésre dolgozzon párhuzamosan. Ami pedig a kutatási eredmény valódiságát illeti, nem lát okot a kételkedésre, miután abban az időben más kutatóintézetek is hasonló adatokat tettek közzé az Osztrák Néppártot illetően, és ez valósnak bizonyult, hiszen meg is nyerték a választásokat azóta már kétszer is.

Ez nem az első alkalom, hogy Kurz érintett egy vizsgálatban. Tavaly májusban azzal vádolták, hogy valótlanságokat állított egy bizottsági meghallgatáson a parlamentben.

A mostani ügy évekkel ezelőtti

Az ügyészség szerint Kurz ötletére pénzügyminisztériumi források vándoroltak egy bulvárlaphoz, hogy kozmetikázott közvéleménykutatások publikálásával kedvezőbb színben tűntessék fel az Osztrák Néppártot. A nyomozók azt állítják, hogy ez 2016-ban történt, vagyis közvetlenül az előtt, hogy Kurz pártelnök, majd kancellár lett.

A vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatala közpénzen. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró volt.

Hol járt a rendőrség szerdán?

A bécsi házkutatások érintettjei a többi között a kancellár bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga. Ugyanakkor Sophie Karmasin közvélemény-kutatónál, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszternél is jártak, és Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke, valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosai is szerepeltek a monstre razzia címlistáján.

Mindez pár nappal azután történt, hogy az osztrák kormány bejelentette, szénadót vet ki az adórendszer “ökoszociális” átalakításának részeként.