Mindannyian felelősek vagyunk az állami gondoskodásban élő gyerekekért

Jóformán az egész magyar sajtó beállt az SOS Gyermekfalvak legújabb kampánya mögé, amellyel az állami gondoskodásban élő gyerekekre és a gyermekvédelemre szeretnék felhívni a figyelmet. Mostantól október 7-e az állami gondoskodásban élő gyermekek napja. 

Ma mintegy 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, további 140 ezer gyereket fenyeget a veszély, hogy bármikor kiemelhetik őket a családból. A gyerekek többségét bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt veszik gyermekvédelmi gondoskodásba. Az esetek nagy többségben az okok a családok szegénységével is összefüggenek. 

Az SOS Gyermekfalvak olyan médiaösszefogáshoz kérte a magyar sajtó támogatását, amely a védelemben élő gyerekek ügyét helyezi középpontba. 

„A helyzet drámai, amivel szükséges társadalmi méretekben kell foglalkozni, ezért jelöltük ki október 7-t az állami gondoskodásban élő gyermekek napjának. Szeretnénk, ha minden évben egy nap azokról a gyerekekről szólna, akik megélték családjuk elvesztését. Ők mindannyian egy tarthatatlan helyzet áldozatai. Rengeteg előítélet övezi őket úgy, hogy közben keményen küzdenek magukért és velünk együtt egy jobb sorsért. Megérdemlik a figyelmet” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója. 

A média-összefogáshoz 57 magyar szerkesztőség csatlakozott, és kiemelten foglalkozik az állami gondoskodásban élők ügyével e jeles napon. (Természetesen az lenne az igazi, ha nem csupán egyetlen napon lenne újságcikkek, rádió- és tévériportok témája az állami gondozott gyerekek ügye.