Bécs milliókkal támogatja az otthoni munkát

Múlt heti kihirdetése óta több mint 150 cég jelezte a Bécsi Gazdasági Ügynökségnek, a Wirtschaftsagenturnak, hogy szeretné igénybe venni az otthoni munkához igényelhető támogatást. (A nyitó kép forrása: Stadt Wien)

A világjárvány hatására Bécsben is ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik otthonról végzik munkájukat. Ehhez természetesen szükség van az ideális körülmények megteremtésére, ami a munkáltató felelőssége is. Nagyon sok céget azonban váratlanul ért a hirtelen átállás, az ehhez szükséges infrastruktúra sok helyen hiányzik. Bécs városa ezeknek a cégeknek szeretne segíteni a távmunkához igénybe vehető pénzügyi támogatással, melynek „gyorsan, bürokráciamentesen és közvetlenül” kell érkeznie – fogalmaz Michael Ludwig polgármester. – Ha szükséges, további forrásokat is rendelkezésre bocsátunk”.

Az otthon végezhető munka támogatásra a bécsi kis- és közepes vállalatok jogosultak. Igénybe vehető a távmunkához szükséges hardver és szoftver beszerzésére, az IT-infrastruktúra bővítésére és tanácsadásra is. A főváros a beszerzések háromnegyedét állja, a maximálisan kiutalható összeg pedig vállalkozásonként 10 ezer euró, melyet 2020. március 1-ig visszamenőleg lehet igényelni a Wirtschaftsagentur honlapján.

Az osztrák főváros pénzügyi tanácsnoka és a Wirtschaftsagentur elnöke, Peter Hanke (a képen; foto: David Bohmann / PID) tudósítónknak elmondta: a vállalkozások folyamatosan számíthatnak az ügynökség szakértőinek segítségére, illetve szorosan együttműködnek a Bécsi Gazdasági Kamarával is. „Jelenleg 35 millió euró áll rendelkezésre a bécsi gazdaság megsegítésére. A távmunkához igénybevehető összegen kívül 20 millió euró azonnali támogatás hívható le a kamarától, amely a várossal együttműködve válsághelyzetekre lett elkülönítve. A város ezenkívül a Bécsi Hitelgarancia- és Befektetési Bankkal (WKBG)  is együttműködve további 10 millió eurós segítséget nyújt a nehéz helyzetben lévő bécsi vállalatoknak” – nyilatkozta a tanácsnok.