A hír szent, a vélemény (még) szabad

A felszínen minden nyugodt – mint a tenger vihar előtt. Az utcák csaknem üresek, már az üzletek is, a járműveken alig néhányan, szóval mi lehet itt a baj?


A látszólagos nyugalom mögött mégis ott a szorongató kérdés: mi történik velünk előbb: állás nélkül maradva éhen halunk, az aggodalomtól a falnak megyünk, vagy a vírus végez velünk?
A problémát természetesen erősen túlexponálom, de a felvetés nem minden alap nélküli. Magyarországon pedig egész biztosan nem. Nekünk nemcsak ezzel a rettenetes vírus okozta sokféle fenyegetettséggel, fizikai és pszichés teherrel kell megküzdenünk, hanem saját kormányunkkal is, amely alávaló módon nem elsősorban menteni akar, hanem jól járni. Igazából egy szó illik rájuk: gazemberek egytől egyig.
Én még soha ennyi szorongó, egyenesen a pánik, az összeomlás határán levő embert nem láttam, többségüket persze itt a fészen. De még így is világosan érzékelhető, hogy elhagyva, elárulva érzik magukat. És ebben a helyzetben, amikor a kormányfők mindenhol igyekeznek a társadalmi kohéziót intelligens és emberséges beszédekkel, gesztusokkal erősíteni, a magyar miniszterelnök maradt szokásos stratégiájánál: a bizalompusztításnál és társadalomrombolásnál.
Még ezekben a vészterhes napokban, hetekben is viszályt, ellenségeskedést szít, a társadalom egyik felét uszítja a másik ellen. És ami a legvisszataszítóbb, hogy ezt a mérhetetlen emberi drámát arra használja fel, hogy lényegében örökös hatalmat biztosítson saját magának.
Ehhez ráadásul álnokul kéri az ellenzék hozzájárulását, s mivel azt – helyesen – nem kapta meg, magából kivetkőzött, teljesen megveszett médiája most majd tele lesz az ellenzék gyalázásával. Közte a legfőbb váddal, hogy a felhatalmazás megtagadásával az ellenzék akadályozza a járvány elleni védekezést. Csakhogy Orbán és emberei átlátszó és alávaló módon hazudnak.
A kormány késlekedett szinte minden intézkedés bevezetésével, és még mindig késlekedik a kijárási korlátozás kihirdetésével; egyedül a kormány bűne, hogy az egészségügyi személyzet egy hónapja éjjel-nappal, jórészt védőruha nélkül dolgozik Az Onkológiai Intézet(!) igazgatója például körlevélben tiltja (alapesetben) az ambuláns ellátásban és a fekvőbeteg osztályokon a folyamatos maszkhordást, és még a műtőkben is szigorú maszkgazdálkodás van érvényben.
Ilyesmi lehetséges, éppen az onkológián? Az utolsó reményt is elveszik amúgy is súlyosan beteg emberektől?
És nem a magyar kormány hirdeti a Tisztifőorvos fb-oldalán, hogy „Ne viseljen maszkot, ha nem beteg”? Az pedig ki más bűne lenne, ha nem a kormányé, hogy Magyarország az egyetlen, ahol még mindig nem tértek át a lakosság tömeges vírustesztelésére? A semmire nem jó stadionok helyett az életeket mentő filléres tesztelésen spórolnak.
Nem.
A társadalmat most nem az a veszély fenyegeti, hogy az ellenzék miatt a kormány nem tehet meg minden szükségesnek ítélt intézkedést, mert mindenre, kivétel nélkül mindenre van joga és felhatalmazása.
A veszély kizárólag a hatalmon lévők felől fenyeget: a kormány a járvány okán érvénybe léptetett rendkívüli jogrendet a jövő kedden korlátok nélküli és meghatározatlan idejű hatalomgyakorlásra fogja felváltani. Ez már államcsíny, a nyílt diktatúra bejelentése: Orbán előtt végkép nem marad semmilyen alkotmányos korlát. Az alkotmánybíróság elvben még az lehetne, de nem a magyar, nem a mienk, mert az oda ültetett nyomorult pojácák nem a népet védik a diktátor túlkapásaitól, hanem őt a néptől. Itt maradunk teljesen védtelenül.
Most éppen az általuk lerobbantott, anyagi gondokkal és súlyos emberhiánnyal küszködő egészségügynek kéne megvívnia a harcot ez ellen a szörnyű kór ellen. Márpedig járványügyi szakemberek tudják, hogy a COVID-19 még sokáig velünk marad. Egészen addig, amíg nem lesz ellene védőoltás.
A politikusok pedig azt tudják, hogy a gazdaságot, ahogy az embereket, nem lehet a végtelenségig zár alatt tartani. Előbb-utóbb vissza kell menniük dolgozni, máskülönben nem a vírus, hanem a gazdasági csőd temeti majd maga alá az egyes országokat. Macron elnök már jelezte, hogy az emberek nem ülhetnek otthon a vírus eltűnéséig, ráadásul az még a legfegyelmezettebben megtartott izolációtól sem fog eltűnni, csak a terjedése lassul le. Christian Drosten német virológus, egyben vírusügyben a német kormány főtanácsadója pedig azt állítja, teljes összhangban német kollégáival, hogy „a közösségi élet feltámadásával a vírus is feltámad.”
Ez a halálos csiki-csuki játék tehát alighanem a vakcina kifejlesztéséig fog tartani, optimista számítások szerint egy-másfél évig biztosan. Nagyon megterhelő időszak lesz ez mindenhol, hát még nálunk, egy olyan kormány uralma alatt, amely képtelen magát humanizálni, amelynek tagjaiból egy évtized folyamatos hazudozás és manipuláció után már hiányzik az az „agyi képlet”, hogy kizárólag az ember számít.


A társadalommal való őszinte, empatikus együttműködés helyett a társadalom félrevezetése? A még megmaradt szabad sajtó fenyegetése? Az igazság megírásáért jövő keddtől esetleg öt év börtön? Szép új magyar világ.