Vírusidőben vírusvédelem az ESET-től

Az ország összes iskolájában múlt hétfőn digitális oktatás kezdődött. A gyerekeknek és a tanároknak sok esetben órák alatt kell megismerkedniük rengeteg platformmal, letölteni mindeddig ismeretlen programokat, felkészülten állniuk a virtuális világ kihívásai elé.

Ez sokszor nem könnyű, főleg, ha a szülők nem tudják ezekben a napokban teljes figyelmükkel a gyerekek internetes tevékenységén tartani a szemüket, hiszen esetleg maguk is ugyanezekkel a kihívásokkal küzdenek az otthoni (home office) munkavégzés miatt.

Az ESET szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni ilyenkor, és hogy levegyék a terhek egy részét a szülőkről, most 3 hónapos ingyenes próbaverziót kínálnak az Internet Security biztonsági megoldásukból minden diáknak és tanárnak.

Az ESET szakembereinek tanácsai:

# A digitális élet legyen része a mindennapok beszélgetéseinek.

# Bármilyen oldalon történő regisztráció előtt a gyerekek egyeztessenek szüleikkel.

# Ezekben a napokban rengeteg jelszót kell készíteni – legyünk kreatívak!

# Ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat: biztos jót tölt-e le a gyerek, ezt kérte-e a tanár? Megbízható-e az adott platform?

# A regisztrációkor figyeljünk az SSL titkosított kapcsolat meglétére (HTTPS), mert csak ebben az esetben utaznak a megadott bizalmas személyes adatok titkosítva.

# Ha videokonferenciás kapcsolatban kell lennünk, akkor a használat után ne felejtsük el letakarni a kamerát.

# Nyílt wifi-hálózatok használata: sose intézzen ügyeket, ne olvasson e-maileket nyílt hálózatokon, ne adjon meg jelszavakat, felhasználóneveket nem biztonságos hálózatra kapcsolódva. Legyenek a gépen szűrőprogramok!

# Az informatikai higiénia elengedhetetlen része a naprakész vírusirtó.

A három hónapig érvényes védelmi szoftvert diákok, tanáraik március 31-ig igényelhetik: a tanulók és szüleik itt, a pedagógusok pedig itt.